Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheter sänker bredband i glesbygd

Idre, Åsen och Brunnsberg är inte värda att satsa bredbandspengar på menar Jordbruksverket som underkänner de bredbandssatsningar som fiberföreningar i byarna jobbar med.
Vad det handlar om är att byar med mer än 200 fastigheter med maximalt 200 meter mellan fastigheterna, som nu anses som kommersiellt utbyggbara.
– Det här är ett slag mot glesbygden. Speciellt tufft blir det för Idre, Åsen och Brunnsberg som har föreningar som jobbar för fiberutbyggnad. Där kommer utbyggnaden nu att försenas kraftigt, säger Anders Barke på Älvdalens kommun.

Älvdalens kommun har ett ambitiöst projekt med att förse den stora och glest befolkade kommunen med fiber och modern bredbandsteknik. Dels genom att själva plöja ner fiber och med hjälp av föreningar förse övriga delar av kommunen med modern teknik.

Föreningarna har tidigare erhållit hälften av kostnaderna i stöd, men det stödet har nu Jordbruksverket ryckt bort. Det drabbar i första hand Idre, Åsen och Brunnsberg, men också Näset, Holen och Rot.

– De tidigare reglerna handlade om tätorter med över 3000 invånare och då var det bara centrala Älvdalen som inte var bidragsberättigat. Nu handlar det om väldigt många byar, suckar Anders Barke.

Fyra föreningar hann med på den tidigare ansökan, Flötningen-Storbo, Grövelsjön, Särna och Evertsberg. Ytterligare några föreningar som ligger inne med ansökan och som kommer att kunna bygga sina nät är Foskros, Drevdagen, Finnmarken och Mörkret-Gördalen.

– Norra Dalarna är speciellt i sin uppbyggnad av byar som ligger längs älvdalar och vägar. Det ser exempelvis inte ut som i västra Götaland, säger Joakim Holback på länsstyrelsen.

– I Malungs kommun anses 95 procent vara kommersiellt utbyggbar, men samtidigt är det en av de kommuner som har lägst utbyggnad. Det nya regelverket slår mot just norra Dalarna och schablonreglerna saknar den nödvändiga säkerhetsventilen som borde funnits med för att korrigera uppenbara konstigheter, säger Joakim Holback.

Ett annat exempel på en by som drabbats av de nya reglerna är Moje i Gagnef.

– Enligt de nya reglerna ligger byn inom vad som gäller för kommersiell utbyggnad, men byn ligger på andra sidan järnvägen och det kommer att bli en lång omväg eller stora kostnader för att nå byn med fiber, säger Joakim Holback.

Orsa och Älvdalen med sina grupper av fastigheter i byar, gör att de anses kommersiellt utbyggbara, men utan aktiva fiberföreningar som med bidrag sett till att fiber plöjts ned hade inte bredband nått byarna som Särna och Grövelsjön.

Utan bidrag blir det dyrare att bygga ut fibern, men framförallt kommer det att ta längre tid, samtidigt försvinner telefontråden och ADSL.