Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndighet stoppar SM-rally

Det blir ingen rallysprinttävling i Falun under SM-veckan nästa år. Fortifikationsverket vägrar låna ut en vägsträcka.

21-27 januari 2013 avgörs SM-veckan i Falun. En mängd idrotter kommer att ha sina mästerskapstävlingar här med Lugnet som bas.

Men förberedelserna för att genomföra en rallysprint-SM-tävling har nu fått ett abrupt slut sedan den statliga myndigheten Fortifikationsverket vägrar låna ut den 5,4 kilometer långa vägsträckan som ligger i anslutning till Lugnet.

- Ett mycket tråkigt och förvånande besked, säger Olof Kånge som är SM-koordinator.
Tanken var att vägsträckan på Myrarna skulle ha isbelagts av arrangörsklubben, SMK Dala Falun. Klubben har också - som brukligt - åtagit sig att återställa vägen i ursprungligt skick efter genomförd tävling.

Det är inte heller aktuellt att flytta tävlingen till en annan plats. Det skulle göra logistiken kring tv-sändningarna allt för komplicerad.
I avslaget skriver Fortifikationsverket - som är en förvaltningsmyndighet med ansvar för att förvalta en del av statens fasta egendom avsedda för försvarsändamål: Avslagets grundas på att en sådan upplåtelse inte är av sådant värde för Förvarsmakten att en upplåtelse kan bli aktuell för verksamhet som innebär ökad miljöbelastning, risk för tredje man och potentiell skada på förvaltad egendom.

Intresset för att delta i SM-sprinten i Falun har varit mycket stort bland förare och sponsorer. Det skulle bli ett perfekt tillfälle att inför storpublik visa upp sig inför SM-säsongen som börjar i Sandviken helgen efter.

Fotnot: SM-veckan i Östersund i januari 2012 lockade 1,2 miljoner tv-tittare under helgen och cirka 17 000 åskådare på plats på arenorna.