Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myllrande marknad på bankplan

Regnet byttes mot strålande höstsol när det så blev dags för årets brittsommarmässa.
Under fyra timmar förvandlades bankplan till en myllrande marknadsplats.
Ortens synnerligen aktiva Korpenförening passade också på att visa upp sig. Nuförtiden har den som bor i kyrkbyn gångavstånd till gymmet.

Det är slående hur gott om mat det finns på brittsommarmässan. Hembakt, hemlagad eller hemodlad i de flesta fall. Det bolmar rejält från vedspisen som eldas flitigt hos Röde Harrys aktiebolag. Tyvärr blåser ju röken åt fel håll, kan man tycka. Han säger att några har beklagat sig över det.

Röde Harry säljer grillkorv, knäckäpplen och kolbulle. Helst ska ju den sistnämnda anrättningen gräddas över öppen eld, men det är inte tillåtet här. Han tycker att en riktig kolbulle ska innehålla rätt mängd rökt fläsk och den bör serveras med den hemlagade lingonsylten.

Några meter längre bort har klass sex i Stora Skedvi skola ställt upp ett bord med kaffebröd och matbröd. Alla i klassen har bakat till ett försäljningsvärde av 150 kronor. I maj är det tänkt att pengarna ska användas till en klassresa.

– Vi ska nog åka till Gotland, en annan klass åkte dit tidigare och de sa att det var bra, berättar Philip Gustavsson som har det första säljpasset tillsammans med Joacim Grundström.

Vad kan man göra på Gotland?

– Umgås, bada och man kan åka Segway, säger Philip Gustavsson.

För nästan ett år sedan öppnades ett gym i Sockenstugans källare. Numera finns ett samarbete Korpen. Innebandy, styrkegympa, styrketräning och spinning: allt går att träna i Stora Skedvi.

Ann-Louise Westbom hade haft gymverksamhet i Hedemora, men så flyttade hon allt till Stora Skedvi.

– Jag hade egentligen inte en tanke på att öppna gym här, berättar hon.

Orten borde liksom vara för liten för det. Men eftersom det fanns en lokal var det ändå dumt att låta grejerna stå i garaget.

– Intresset är stort och vi på landet får ju alltid åka, men vill man träna så finns allting här, säger Ann-Louise Westbom.

Nu har verksamheten kommit igång efter sommaren och ett trettiotal personer kommer regelbundet till gymmet.

Själv är Ann-Louise Westbom bland annat fotspecialist, akupunktör och personlig tränare. Två dagar i veckan jobbar hon på Falu lasarett.

– Jag är mer specialiserad på träning för äldre än på bodybuilding och bodyfitness, säger hon.

Ann-Louise Westbom berättar att en människa tappar 30 procent av sin muskelmassa mellan 50-70 års ålder. Det kallas åldersohälsa.

– Men det går att förebygga med styrketräning, det är en samhällsekonomisk besparing.

Hon har även haft grupper som tränar med syftet att sänka sina höga nivåer av blodfetter.

– Vi äter blodfettsänkande medicin för 20 miljoner kronor om året bara i Dalarna, säger hon.

En typ av medicin som dessutom bryter ner muskler och vars restproduktion förstör njurarna. Det är alltså betydligt hälsosammare att få ner sina blodfetter med styrketräning i stället.

– Det är bra för att väcka liv i cellerna så de kan förbruka det vi stoppar i oss, förklarar Ann-Louise Westbom.