Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket tid går till engenkontroll

Karl Sprenger beskriver som egenkontrollrutinerna som nödvändiga. Även om det tar tid.

Annons

Karl Sprenger är krögare vid Snöå Bruks Värdshus. Han undervisar restaurangelever på Restaurang och livsmedelsprogrammet vid Leksands gymnasium.

Hur arbetar ni för att klara kraven på värdshuset?

– Numera går det mycket på rutin. Det var besvärligt i början då man sjösatte egenkontrollen. Eftersom jag är restauranglärare har jag hjälp av utbildningen som vi ger våra elever.

Vad är svårt eller enkelt med egenkontrollen?

– Det beror på vilken typ av företag och matlagning man har. Vi har ingen matlagning i förväg så vi behöver inte lika mycket dokumentation för frys och uppvärmning.

Hur mycket tid tar det?

– Ungefär 20 procent av en heltid med alla kontroll- och städrutiner har vi räknat ut.

Tycker du att det är mycket eller lite?

– Jag tycker att det känns nödvändigt. Det har normaliserats, det är inte lika hysteriskt som det var i början. Vi är ett litet kök med två personer så vi har kontroll.