Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket jobb bakom succémusikal

Hår som ska läggas rätt, röster som ska värmas upp och rekvisita som ska stå på rätt plats. Gänget bakom Borlänge musikteaters uppsättning Singin´ in the rain ser till att det råder full aktivitet på Maximteatern även när ridån är fördragen.

Redan två timmar innan föreställning är ensemblen på drygt 20 personer på plats på Maximteaterns stora scen. De är i full gång med att värma upp både kropp och röst inför dagens två föreställningar. De sjunger skämtsamt med i låtarna som spelas. Det märks att det är ett rutinerat och sammansvetsat gäng som kommer att äntra scenen.

Efter uppvärmningen beger sig alla ner till logen under scenen. Där råder glad stämning, det skrattas och pratas från alla håll och kanter. Logen, som består av fyra mindre rum och ett lite större samlingsrum, ser nyrenoverad ut och har tillräckligt med speglar så att alla kan göra sig i ordning samtidigt.

När det är en timme kvar till föreställning börjar folk fixa hår och sminka sig. Alla utom Victor Löfwenberg som är 15 år och den yngsta skådespelaren i ensemblen. Han sitter och äter vindruvor. 

– Jag är verkligen urdålig på allt som gäller hår och smink så mamma fick fixa det innan vi åkte hit. Det är bra för nu kan jag ta det lugnt och så blir det en mindre som måste vara delaktig i kaoset. 

Statisten Annie Sjöberg står framför helkroppsspegeln i samlingsrummet och lägger en klarblå skugga på ögonlocket. Hon tycker inte att det är särskilt nervöst innan föreställningarna. 

– I början var det så klart lite småpirrigt innan, men nu efter tio föreställningar så är det bara roligt, det har blivit rutin så man vet precis vad som ska göras på scenen. 

Hon berättar att salongen varit nästintill full vid alla föreställningar.

– Det är helt fantastiskt. Det blir mycket roligare att spela när en stor och glad publik ser på.

Isabelle Kågström, som spelar huvudrollen Kathy Selden, förklarar att alla i ensemblen måste fixa sig själva innan föreställningen.

– Jag har aldrig gjort sådant förut, så när jag fick den här rollen fick jag lära mig både att sjunga, sminka och fixa hår, säger hon och ler. 

Ungefär ett år innan premiären hölls en audition dit alla som var intresserade av att vara med i uppsättningen var välkomna. 

– Det var faktisk mer nervöst att göra en audition än vad det är att stå på scenen inför fullsatt publik. Min roll gör inte entré förrän drygt en kvart in i föreställningen så jag har god tid på mig att förbereda mig och då blir det inte alls lika nervöst som när det är pang på, in och kör som det var på audition, berättar Isabelle.

I pausen efter akt ett har hela ensemblen bytt om till sina egna kläder och satt sig runt bordet i samlingsrummet. På bordet finns frukt och kanelbullar.

– Det här är verkligen en bulluppsättning, vi äter hur mycket bullar som helst, berättar Julia Bengtson, som sköter ljus under föreställningen.

När det är fem minuter kvar till akt två går scenmästaren Birgitta Andersson upp från den rymliga logen till utrymmet på sidorna av scenen. Här är det inte alls lika gott om plats och den enda ljuskällan är en liten lampa som ger ifrån sig ett svagt, blått sken. 

– I kulisserna är det jättelite utrymme att röra sig på. Vi får ofta stå uppe på bord för att ta så lite plats som möjligt. Det är mörkt för att det ska vara omöjligt för publiken att se vad som händer här bakom, förklarar hon.

Som scenmästare ser Birgitta till så att all rekvisita finns tillgänglig och kommer ut på scenen så fort som möjligt. 

– Ett vanligt scenbyte tar mellan 15 och 20 sekunder. Det är viktigt att man har koll på vad som ska ut och in, så att det inte blir långtråkigt för publiken att vänta mellan scenerna. 

De är tre personer som hjälps åt med vad som faktiskt är ett av de viktigaste jobben i produktionen. 

– Utan oss blir det ingen föreställning. Vi sliter som djur här bakom. Det är en del tunga lyft, bland annat ett stort bord som ska ut på scenen vid flera tillfällen. Dessutom ska vi jobba tyst så vi måste vara försiktiga när vi ställer ner saker också. 

Singin´ in the rain spelas på fredagar och lördagar under hela oktober.