Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket hänger i luften när det gäller resterna efter storbranden i Malung

Mitt under dansbandsveckan förra sommaren utbröt storbranden vid det gamla garveriet. Mycket har hänt, bland annat är skorstenen nedtagen. Men högarna med brandrester ligger kvar.
– Det pågår ett arbete, men inte så mycket som syns på platsen, säger Lena Bergman, chef för miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Det var en våldsam brand som bröt ut förra sommaren och familjer fick lämna sina hem och hus revs för att begränsa branden. Industrilokaler som hade funnits i över hundra år blev lågornas rov. Det var så kraftig brand så att det gjordes bedömningen att det var ingen idé att försöka stoppa den, eller dämpa ner den.

– Det var en restvärdesledare som rekommenderade att det bästa var att låta det brinna, det skulle bli mindre att sanera i det läget och en massa vatten skulle bara rinna ner i älven och dra med sig allt möjligt, berättar Kurt Podgorski, kommunalråd.

Nu blev det också lösningen och i stort sett allt som kunde brinna gick upp i rök. Det visade sig att det varit så varm så den isolering som fanns under golven i byggnaderna hade smält.

En del av de byggnader som det fanns något kvar av har rivits och bland annat skorstenen som stod på området fälldes i juni månad med hjälp av sprängämnen. Men högarna finns kvar på platsen och nu börjar det sprida sig en oro bland Malungsborna om vad som ska hända.

– Det händer en hel del, men just nu syns det inte så mycket, dels är det flera fastighetsägare inblandade och de är var och an ansvariga för sin del av området, säger Kurt Podgorski.

De som hade verksamhet på området har via sina försäkringar fått ersättningslokaler, men det som finns kvar på brandområdet finns det inga försäkringar för, utan det är fastighetsägarnas ansvar.

För att bygga nya byggnader på området kommer det att krävas en rad markprover, för att dels se hur mycket som lakat ut från branden och dels hur mycket det fanns tidigare.

– Även om det inte finns några försäkringar som täcker kostnaderna, så är det fastighetsägarna som har ansvaret och som ska betala för detta, poängterar Lena Bergman.

Det pågår en rad aktiviteter kring detta och dessutom ska det bli en liten detaljplaneändring, så det hus som blev skadat kan återuppbyggas och användas igen. Men inte som bostad, utan för något annat ändamål.

– Så även om det inte ser ut att hända något, så sker det en hel del ändå, även om det inte sker på brandplatsen, summerar Lena Bergman.

Hon tror dock att det hela kan dra ut på tiden, eftersom det är lite komplicerat.