Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket glädje vid släktmötet

Matthew Anderson från Washington D.C var inte bara huvudpersonen i söndagskvällens populära tv-program Allt för Sverige, där svensk-amerikaner söker sina rötter. Han ville se sändningen tillsammans med sina svenska släktingar. Hela 51 av hans svenska anförvanter spanade in programmet med Matthew.

– Det är en härlig upplevelse att få träffa alla, sade Matthew till tidningen vid festen som ägde rum i Moraparken.

Mora betyder något speciellt för Matthew Anderson då hans farfarsfarfar, Hansjons Hans Andersson och hans hustru Pers Anna Hansdotter, kom från trakten.

Under sommarens inspelning fick han bland annat besöka Hansjonsgården.

Då var det snabba beslut. Svt ringde paret Johan och Ylva Skeri som bodde vid Hansjonsgården klockan nio på kvällen dagen före inspelningen.

– Vi var själva i Grekland. Men vi såg till att någon tog emot Tv-gänget med Matthew och övriga amerikaner. Klockan åtta nästa morgon var tv-gänget på plats och spelade in under fem timmar.

Men under söndagen fick Matthew besöka gården igen.

En annan liten rolig detalj, som Matthew nämnde, var att under inspelningen i Visby kom han i samspråk med en Linnea Pers på en restaurang. Linnea hörde att Matthews rötter var i Mora. Eftersom Linnea själv var uppväxt i Mora gick hon fram till Matthew och skojade om att de kanske hade gemensam släkt.

När hon sedan tillsammans med sina föräldrar fick en inbjudan till Matthews fest i Mora stod klart att så var fallet. På söndagen var inte Linnea på plats men mamma Lisbeth och systern Emelie kramade om Matthew.

Bakgrunden till söndagens fest var att Matthew gärna ville träffa sina släktingar, något som annars bara vinnaren av programmet får.

När han återvände hem i juli så började Matthew ta kontakt med släktingarna via facebook. Till slut visade det sig att över 50 av dem var positiva till att träffas.

För lite drygt för två veckor sedan blev det klart och Matthew bestämde sig för att resa till Mora. Matthew anlände till Arlanda i lördags, kom upp till Mora på lördagskvällen och bodde hemma hos släktingar i Noret.

– Bland annat blev jag bjuden på hjortronpaj.

Vid 16-tiden på söndagen träffades alla för mingel i Moraparken.

Därefter var det middag där det bland annat bjöds spelmansmusik.

Vid 20-tiden var det dags för att se på tv-programmet, där Matthew tillsammans med det övriga amerikanska gänget besökte dalahästtillverkningen i Nusnäs.

Den här gången blir Matthew kvar i Sverige två veckor innan hemresan till USA.