Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket glädje för motorintresserade på flygplatsen

Muller, rök, vrålande motorer och mycket glädje för hela den motorintresserade familjen. I helgen så kördes Borlänge Street Open på Dala Airport.

Annons

Det är stor folkfest på flygplatsen när vi kommer dit på lördagen. I publiken finns ungefär 2000 personer ute i solskenet, de hejar och njuter av att se bilar och motorcyklar nästan skjutas iväg från startplattan. Mängder med förare och familjer finns också på plats, den som åkt längst är en man från Tyskland som åkt upp bara för att vara med på den här tävlingen.

Det är Borlänge Dragracing Klubb som ligger bakom arrangemanget, förra året regnade tillställningen bort men i år verkar de äntligen ha lite tur med vädret.

– Ja, vi får hålla tummarna på att vädret håller, säger klubbens pressansvariga Christer Gustafsson när vi möter honom vid startplattan.

Självklart finns många lokala förmågor på plats, en av dem är Jessica Gustafsson från Borlänge som det här året bara kör tävlingen på hemmaplan. Jessica fick efter första racet lite problem med att växlingslampan inte fungerade i Dodge Challengern, men det ska nu vara löst.

– Ja, det viktigaste är att det inte krånglar, säger en glad Jessica Gustafsson som laddar inför nästa race.

I den så kallade "lineup" för att få köra står en veteran inom dragracingsporten, Stefan Fallkvist från Borlänge, som kört dragracing sedan början av 90-talet. Stefan kör också en Dodge Challenger, en svart som är ganska standard, gatregistrerad och har en 7,2-liters chryslermotor på drygt 400 hästkrafter. Den riktiga dragracingbilen av samma märke står isärplockad hemma i garaget.

– Ja, jag var ju tvungen att vara med så det fick bli med den här som jag haft stående, framför Stefan Fallkvist.

Målsättningen för Stefan var 12,40 sekunder på de 402-metrarna och det klarade han nästan i det första racet som vi såg på lördagen, 12,48 och 173 km/h blev resultatet.

Under Borlänge Street Open så är det också SM deltävling i Junior Dragster, en sport där barn och ungdomar mellan 8 och 18 år kör mindre dragracingbilar på samma sätt som de stora. Systrarna Matilda och Emma Cederwall som är i femtonårsåldern och från SHRA Lindesberg, kör 6 av 10 tävlingar i år och det märks att de är rutinerade och gillar att köra.

– Förra året så var vi 4 och 8 i SM, säger tjejerna gemensamt.

Dan Smeds är en stolt pappa:

– Tjejerna är på en väldig framfart, i vår klubb så har vi bara 2 killar och 6 till 7 tjejer som kör Junior Dragster. Jag tror att tjejerna har lättare att träna upp reaktionsförmågan, de slår nog många av "gubbarna" här.