Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket att lära på kvalitetsvisningar

Nu har visningarna på höstens kvalitetsauktioner på de stora auktionshusen i Stockholm börjat. Om ni kan resa dit och besöka någon visning så har ni unika möjligheter att lära er mycket om äldre eller nyare konst, möbler och andra föremål.

Till visningarna finns innehållsrika kataloger och till skillnad från museernas utställningar får man här röra och känna på allt och efter några års flitiga besök på visningar har man kanske fått en naturlig känsla för hur äkta föremål ska kännas. Tänk att få lyfta och vrida på ett skirt 1700-tals glas och betrakta den fortfarande levande glasmassan mot ljuset!

Stockholms Auktionsverk och Bukowskis har i dagarna visning för sina Moderna auktioner. Auktionerna blir den 20 och 21 oktober – det vill säga samma dagar för de båda konkurrenterna!

På bägge auktionerna finns flera nummer med dalaanknytning. Auktionsverket har bland annat ett par karmstolar som tillskrivits hedemorabördige arkitekten Lars Israel Wahlman. Stolarna liknar de möbler som Wahlman 1906-07 ritade för Rottneby herrgård utanför Falun.

På samma auktion finns en liten fin trärelief, Dans i det gröna, från 1923 av Bror Hjorth. Den livfulla reliefen, som också har en originalram av Hjorth, speglar hans stora intresse för folkkonst och folkmusik. Ett intresse som också resulterade i flera konstverk med spelmannen Hjort Anders från Bingsjö som modell. Även hos Bukowskis finns verk av Bror Hjorth. En liten oljemålning kallad Siljan, Österviken II från 1948 har sitt motiv hämtat från Leksand.

Bägge auktionsföretagen har ludvikabördige Torsten Renqvists stora skulptur Jättestruts i sina kataloger. Jättestrutsen från 1952 framställdes i en upplaga på 20 exemplar och är ett fint exempel på Renqvists lekfulla djurskulpturer.

På Bukowskis finns också två rölakansmattor med mönstret Falurutan av Barbro Nilsson på AB Märta Måås-Fjetterström. Mattan vävdes för första gången 1952 i rött till matsalen i Landshövdingeresidenset i Falun. Senare har den även vävts i andra färgställningar och de som nu säljs är i grönt och i blått.