Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mutar in Palahöjden

Kanadenssika Tumi Resources vill återuppta diamantborrningarna runt Palahöjden i Ludvika kommun.

Kopparberg Minerals borrningar i inmutningen Pala nr 100 blev misslyckade och undesökningstillståndet förlängdes inte. Inom undersökningstillstånden Pala har Lundin Mining/Kopparberg Mineral sedan 2006 letat efter koppar i ett 804 hektar stort område nära Palahöjden. Det borrades åtta hål och 63 analyser gjordes av de 1,3 kilometer långa kärnorna, men resultat uteblev.

Kanadensiska Tumi Resources svenska dotterbolag mutar nu in samma område och utvidgar det något och söker undersökningstillstånd för inmutningen som nu kallas Eriksgruvan nr 1 efter en tidigare gruva i området. Tumis geolog Anders Högrelius bedömer att det kan finnas bly, zink, koppar, guld och silver i det 1277 hektar stora området.

Tumi har en inmutning intill som kallas Yxsjön nr 5 och man vill börja borra i de båda inmutningarna tillsammans med bolagets borrentreprenör Smedjebackens Byggplåt. De hade ett borravtal med för en borrkampanj på Sandudden nära Yxsjöberg men där hittade Tumi historiska borrkärnor i borrarkivet i Malå som undersöks och nu vill man ha Bergsstatens tillstånd så att Smedjebacksföretaget får sina borruppdrag ändå.