Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mustigt och varmt på halloweenfest för vuxna

Själva spöktemat hoppar Anne-Sofie Wigge över när hon dukar upp till fest för goda vänner på halloween.
Dukningen är mustig och varm, toppad med färgerna rött orange och svart.
Grunden hämtar hon från naturen.

Vi träffar Anne-Sofie Wigge i familjens sommarställe i Nordansjö utanför Hedemora. Sommarstället som tidigare ägdes av hennes morfar och mormor tjänar just nu som tillfälligt boende medan Anne-Sofie och maken Henrik bygger nytt i Mälby. Det nya huset har de ritat helt själva.

– Det kommer att bli fint, vi ska mura upp huset i sten.

I sommarstället som ligger med utsikt över sjön Lissjön har de byggt till en enorm altan och i kanten på den står det trevliga uterummet där Anne-Sofie dukat upp till halloweenfest.

Nu när de två sönerna är vuxna skippar hon spöktemat, men en liten bjudning till höstfest arrangerar hon gärna.

– Det är en mysig tid, man inviger hösten lite grann och man får tända lite ljus och göra det stämningsfullt. Sedan är jag inte mycket för all utklädning och det här, nej utan just det här att få tända lite ljus i lugn och ro.

Bordet som Anne-Sofie dukat upp på är hopsnickrat av maken Henrik, av gamla golvplank. Det är rustikt, inget man gärna flyttar omkring kan man säga.

Anne-Sofie ger sig gärna ut på skogspromenader, där plockar hon med sig sånt som hon tycker är vackert och använder det när hon ska dekorera bordet.

– Jag har naturmaterial som grund och jag använder mig gärna av årstidens vackra löv som dekoration.

På bordet ligger en linduk med servetter i samma material. Linservetterna har Anne-Sofie sedan kompletterat med färgglada engångsservetter, allt hopknutet med dekorationsband i rullar. Porslinet står för det färgglada som för tanken till de sprakande färgerna i höstträden. Ett kul inslag är trevåningsfatet fyllt med rönnbär, savoykål, brysselkål, kronärtskocka, vitlök och pumpor, som ståtar på bordet, dekoration som går att äta.

I ena hörnet av uterummet står ett mindre bord med olika föremål som helt bryter av mot det färgglada festbordet.

– Det är en hörna som är lite lugnare i svart och vitt. Det ska inte vara för oroligt.

På festbordet finns även mörka inslag, exempelvis salt- och pepparkvarnar i svart, som ska ge lite lugn