Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musteri bygger ut - fler vill ha lokalproducerat

GRANGÄRDE Den lokala saftproducenten Grangärde musteri ska bygga ut. Företaget siktar nu på fler anställda i samband med expansionen.
– Inom några år skulle jag inte vara förvånad om vi fördubblat produktionen, säger ägaren Tomas Tillman.

Familjeföretaget, som är kända för sina kravmärkta produkter, planerar att bygget av den nya produktionshallen ska dra i gång efter sommaren. Den nya lokalen kommer underlätta verksamheten genom att fabriken delas upp i stationer. Bären pressas på ett ställe, blandas på ett annat och slutligen så fylls flaskorna och burkarna.

– Det blir en helt annan arbetsmiljö, vi kan paketera med robot i stället för med handkraft, säger Tomas Tillman.

I dagsläget plockar de i stället flaskor för hand vilket blir ungefär en och en halv miljon glasburkar per år och många tunga lyft. Men det är inte bara de nya maskinerna som hjälper till i produktionen. Tomas Tillman tror att personalstyrkan lär öka med två, tre stycken jämfört med tio som det ser ut nu.

– Vi kommer kunna ta emot beställningar då som vi inte hinner med i dag, säger han.

Hittills har företaget investerat dryga 6 miljoner kronor för utbyggnaden, och mer kommer det bli, tror Tomas Tillman.

– Vi försöker finansiera så mycket som möjligt själva, säger han.

I dag har företaget, som går under varumärket Tillmans, en omsättning på 25 miljoner. Förutom saft tillverkar företaget bland annat marmelad, glögg och sylt. Musteriet har även kunder utomlands, även om större delen av beställningarna sker inom landet.

– Vi får mer och mer förfrågningar och snart går första leveransen till Portugal. Det är ett stort intresse i Europa för våra bär, säger Tomas Tillman.

Trots ökad efterfrågan och möjligheter att bli ännu större är de måna om den lokala prägeln och närheten till kunderna. I fortsättningen ska besökarna till exempel kunna se hur sylttillverkningen går till, och den planeras ligga alldeles intill gårdsbutiken.