Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikstuderande fick lånamer efter överklagande

En musikstuderande Borlängebo fick inte hela det merkostnadslån för inköp av instrument som han ansökt om hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Han överklagade beslutet och då fick han de 30 000 kronorna som han begärt.

Borlängebo hade ansökt om dels 16 000 kronor för inköp av en altblockflöjt, dels 14 000 kronor för inköp av en sopranblockflöjt. Han behövde instrumenten för att kunna genomföra sina studier. Sedan tidigare ägde han ett instrument värderat till 18 000 kronor, vilket han också uppgav i sin ansökan.

CSN beviljade 12 000 kronor i merkostnadslån, man drog alltså av 18 000 kronor, värdet på instrumentet som han redan ägde, på den begärda summan.

Borlängebon överklagade beslutet och framhöll att en blockflöjtist behöver ett stort antal blockflöjter, och att han för sina studier behöver både de nya flöjterna och den sopraninoblockflöjt, den näst minsta varianten av blockflöjt, han köpt tidigare med hjälp av ett stipendium.

Innan nämnden tog sitt slutgiltiga beslut tog man kontakt med Musikhögskolan i Malmö för att få information om vilken uppsättning blockflöjter som behövs för en kandidatutbildning och ungefärliga priser.

Tydligen fann man att Borlängebon hade rätt i sin uppfattning, och att priserna var skäliga, för man ändrade alltså sitt beslut och beviljade lånet på 30 000 kronor.