Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikprofessor leder stiftelse

Professor Gustaf Sjökvist är ny ordförande i Stiftelsen Carin Malmlöf-Forsslings minnesfond.
I oktober sker nästa prisutdelning.

Fonden instiftades i samråd med Kungliga Musikaliska Akademien 2002 "till fromma för det svenska konstmusiklivet". Den ska dels söka stimulera det svenska konstmusiklivet i Dalarna men också i Sverige i övrigt. Årligen delar den ut minst ca 100 000 kr i form av ett pris och ett antal stipendier.

Sjökvist är dirigent och kyrkomusiker. Han var tidigare domkyrkoorganist i Storkyrkan i Stockholm och är ledamot av Kungliga musikaliska akademien sedan 1988. Sjökvist var utsedd som musikaliskt ansvarig vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, samma roll han även hade vid bröllopet mellan kung Carl Gustaf och drottning Silvia 1976.

Övriga i prisnämnden är operasångerskan Anita Sold, tonsättaren Paula af Malmborg och tonsättaren Mattias Lysell.

– I oktober sker nästa prisutdelning, säger Gustaf Sjökvist.

Carin Malmlöf-Forssling var pianist och tonsättare (1916-2005). Hon utbildades till musiklärare vid Kungliga Musikhögskolan och arbetade från början av 50-talet som gymnasielärare i Falun. Hennes verk omfattar sånger och körverk, kammarmusik och orkesterverk.

Som första kvinna efter en lång period utan kvinnlig representation invaldes hon 1970 i Föreningen Svenska Tonsättare och blev 1987 också den första kvinnliga tonsättare som belönats med Kungliga Musikaliska Akademiens (KMA:s) högsta utmärkelse, För Tonkonstens Främjande.