Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikfest i tre dygn

2005 arrangerade en grupp folkmusikentusiaster i Stjärnsundsbygden, Hedemora kommun, för första gången Folkmusikfesten i Stjärnsund. Ifjol räknades 3 000 besökare in på programpunkterna. I år firar man, torsdag till söndag denna vecka, musikfestens tioårsjubileum.

– Jubileet kommer vi att fira med dunder och brak 31 juli till 2 augusti. I år bjuder vi på 23 programpunkter i olika lokaler och utomhus i Stjärnstund, säger Maria Westman.

Mats Rönnelid, som även tänker passa på att spela fjol så mycket han hinner under festen, berättar hur första folkmusikfesten kom till helt naturligt på en ort där kulturen är så påtagligt levande. Där fanns ju redan utställningar, teater, konserter, konst, film... och många utövare av folkmusik i alla former, men ingen egen festival. Sedan 2005 har festivalen bara rullat på en gång per år.

- Fast ändå inte riktigt. Vi kan inte hålla oss på vinterhalvåret heller, utan vi har vår Midvinterstämma 28 december på herrgården, säger Mats.

Med fantasi och massvis av ideellt arbete lyckas en kärntrupp av cirka tio folkmusikentusiaster, med liten budget, år efter år skapa detta unika. En högkvalitativ blandning av olika sorters musik, dans och sång. Kulturuttryck som dessutom ständigt förnyas då det gamla, traditionen, bryts mot nya influenser.

– Folkmusiken är vår gemensamma skatt, öppen för alla. I år ställer vi oss, liksom Folkmusikens hus och tre största spelmansstämmorna, bakom appellen: Spelmän mot främlingsfientlighet, säger Karin Kåks.

– Mångfald är någonting positivt. Vi ställer den svenska spelmansmusiken sida vid sida med skotska visor, östeuropeisk kletzmer, italiensk och irländsk folkmusik.

I jubileumskonserten på fredag kväll medverkar alla musiker som deltagit under tidigare folkmusikfester. De samlas i kyrkan och tillsammans spelar en blandning av olika instrument och olika musikaliska genrer, gammalt och nytt, finstämt och sprudlande, tradition och nyskapande.

Alla uthyrningsrum i Stjärnsund är sedan länge bokade. En hel del arbete kommer att gå åt att dirigera husvagnar och husbilar. För folkmusikfesten har blivit en angelägenhet för hela länet och angränsande län. Fjolårets cirka 3 000 besökare tror man kommer att slås.

– Folkmusik appellerar både till utövare och goda lyssnare, säger Mats Rönnelid.