Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken bär Mikael Nord Andersson runt världen

Mora musikskola har fostrat många stora musiker, en av de allra största är Mikael "Nord" Andersson från Sollerön, som tidigare turnerat jorden runt med Roxette men nu jobbar med tyska Scorpions.
– Jag har musikläraren Britt-Marie Kallin i Mora att tacka för allt. Utan hennes arbete hade jag aldrig kommit så här långt, säger Micke ödmjukt.

Tidningen träffar Micke när han spelar tillsammans med Svenska Lyxorkestern på en privat tillställning på Vitkobben, längst ut i Stockholms skärgård.

– Utan musiken hade jag aldrig fått uppleva det här, säger Micke.

Han njuter i det strålande vädret, medan han förbereder sig för en spelning på en av Sveriges allra vackraste platser.

Det hela började när Micke var tolv år och han började spela med B-M Kallins orkester.

– Så jag har turnerat i över 40 år, men efter en lång turné med Roxette på 90-talet så kände jag att det blev för mycket av turnerande. Därför köpte jag en studio tillsammans med Martin Hansen och började producera musik i stället, säger Micke.

Det har blivit en rad artister som gått igenom studion i Stockholm, de första åren med flera kända svenska artister.

– Vi kom också att jobba med finska The Rasmus och sedan 2009 jobbar jag väldigt mycket med tyska Scorpions och nu är det utlandet som gäller, berättar Micke.

– Då är jobbet förlagt till en studio utanför Hannover.

Scorpions senaste två album har Micke och Martin Hansen producerat och Micke är också med som kompositör till flera av låtarna.

Helt färdig med turnerandet är han ändå inte.

– I dagarna har det blivit klart att jag i september åker tillsammans med Scorpions på ett riktigt stort projekt. Då ska vi genomföra tre spelningar på Lycabettus Theatre, grannberget till Akropolis i Aten. Där är det meningen att jag ska vara med och spela, säger Micke.

– Det stora jobbet blir sedan att ta hand om allt materialet från den spelningen.

Trots att Micke spelat med storheter som Roxette och Scorpions så berättar han gärna om en spelning med en av Sveriges allra största artister.

– Jag fick vara med Björn Skifs på Speldosa i Sälen 2001. Då hade Björn och Pernilla Skifs plockat ihop några gästartister som det var en ära och upplevelse att få spela tillsammans med. En av dem var Povel Ramel och det var verkligen speciellt att få kompa Povel. Samtidigt var det riktigt svårt, Povel improviserade friskt och det gällde att vara helskärpt för att kunna hänga med i hans fantastiska musik.

– Povel hade sedan bara några år kvar och det här var ett av hans sista stora framträdanden, säger Micke.

När Micke växte upp var det melodiradion som han lyssnade till.

– Det fanns inte så mycket att välja mellan, men det gjorde att jag fick förmånen att lyssna på väldigt skiftande musik. Utan tvekan är det något jag har nytta av i min musik idag, säger Micke. Han nämner just Povel, men också skånske Evert Perssons musik som han lärde känna genom musikradion.

Micke stämmer gitarren och gör sig redo för den privata spelningen på kobben längst ut i Stockholms skärgård. Om några månader väntar en utsåld arena med Scorpions.