Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikälskande kantor i Husby församling

En mekaniskt intresserad orgelspelare med rötterna i Italien som lyssnar på allt från Bach till 70-tals rock- och proggmusik. Möt Crescenzo Grifone, Husby församlings nya kantor.
– Jag har nästan allt en organist eller kyrkomusiker kan drömma om.

Det har bara gått några veckor sedan Crescenzo Grifone, eller Enzo som han kallas, fick tjänsten som ny kantor i Husby församling. Nu står han utanför kyrkan och hälsar välkommen. Han visar vägen in till ett rum intill den stora salen i Husby kyrka.

– Det var bara tur, jag hade jobbat som vikarierande kantor här tre till fyra gånger och sedan kom den vakanta tjänsten.

Förutom att spela på gudstjänster och på begravningar går Crescenzo Grifones tid åt till att hålla i olika körrepetitioner. Han tycker själv om att sjunga och när det gäller musik går allt från klassiskt till rockigt hem.

– Jag gillar Bach och Frank men också 70-talets rock- och proggmusik, framför allt Pink Floyd.

Det var för två år sedan som Crescenzo Grifone packade väskorna och begav sig från Rom i Italien till Svärdsjö i Sverige. Han var less på att bara få tillfälliga ströjobb som inte ledde någonstans.

– Jag jobbade som organist i Svenska kyrkan i Rom och där fick jag höra att jag kunde skicka en jobbansökan till Sverige. Svärdsjö var de första som hörde av sig.

Det var också där han bodde i en månad tills "lappsjukan", som han säger, fick honom att flytta vidare till Falun.

– Jag trivs bra och har fått några kompisar där. Det finns även några italienska studenter där så nu delar jag boende med en italiensk tjej.

Crescenzo Grifone växte upp i den lilla byn Guardiaregia i mellansödra Italien. Omgiven av musik under sin uppväxt började han spela orgel redan som tolvåring.

– Min pappa spelar orgel, keyboard och piano. Mina systrar spelar fiol och flöjt och min farfar spelar klarinett så vi är en ganska musikalisk familj.

Intresset för orgelspelandet satt i och när Crescenzo Grifone var i tjugoårsåldern började han läsa en tioårig organistutbildning samtidigt som han studerade till ingenjör. En kombination som han har nytta av i sitt nuvarande yrke.

– Jag har ett mekaniskt intresse och en orgel är ett instrument men det är också som en fabrik. Det kan vara lite justeringar och pipor som ska stämmas. Kyrkoherden sa att det är ett plus för det är inte något alla kan.

Och visst kan det behövas i en kyrka med både en romantisk orgel från 1930-talet och en barockorgel från 1780-talet.

Många dörrar hinner öppnas och stängas innan Crescenzo Grifone har tagit sig högst upp i kyrkan, där den äldsta av de två orglarna finns placerad. Han sätter sig på pallen. Innan han börjar spela med både händer och fötter drar han i olika träspakar som sitter på vardera sidan om honom.

– De här heter register, säger han innan ljusa och dova ljud fyller den annars tysta kyrkan.