Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikaliskt firande i Lima

/
  • Scendebut. Kerstin Garbergs-Mattsson, Per Mattsson, Jenny Mattsson och Ulf Nygårds bildade den nya musikgruppen som scendebuterade på nationaldagsfirandet i Lima.

Annons

''Ejfössvisan'', sången om det omstridda kraftverksbygget vid Ejforsen i Fuluälven, har hörts många gånger i lokalradion och den har blivit populär. Så populär att den nu ligger överst på Dalatoppen. Men inte förrän på nationaldagen spelades låten för första gången från en scen.

Ejfössvisan har skrivits av Per Mattsson som ett inlägg i debatten om kraftstationen. Den spelades in av Per, sång och gitarr, tillsammans med Kerstin Garbergs-Mattsson, fiol, och Ulf Nygårds, banjo.

Sedan dess har gruppen utökats med två duktiga musikanter Tore Lispa på dragspel och Bo Losbjer, bas. Repertoaren har också utökats med en ny sång på bygdemål, Lassarlåt´n. Den hade nu urpremiär då den utökade gruppen gjorde scendebut.

- Låten handlar om Lassarsmedjan i Lima och de uppfinningar som gjordes där. Se gärna de här sångerna som ett sätt att hedra våra förfäder. Jag har flera uppslag som nog kommer vad det lider, säger textförfattaren Per Mattsson.

Nationaldagsfirandet i Lima hade för övrigt 10-årsjubileum i år. Här var man tidigt ute, långt innan 6 juni blev helgdag. Det var skidskyttarna med Roger Westling och hans norska fru Anita som tog initiativet, litet med förebild från Norges 17 maj.

De var med och höll i trådarna i år också. Ett par hundra personer hade kommit till Lima prästgård som var festplats i år. För övrigt ett jättebra ställe att fira nationaldagen på, en vacker plats, lagom stor och solen flödade.

Där bjöds ett två timmar långt program med mycket varierat innehåll: Allsång, hårdrocksgrupp från Lima, sång av barnkör, sång av Petra Westling, Thomas Andersson och Jenny Mattsson, högtidstal av Yvonne Eriksson, Malungsfors, nya fjälldragspelarna, uppvisning på studsmatta av bygdens unga snowboardtalanger, tävlingar i rullskidskytte med flera landslagsskidskyttar, godisregn och givetvis nationalsången ''Du gamla, du fria''.

Mer läsning

Annons