Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalen Hairspray ett lyckopiller som berör

När musikalen Hairspray, baserad på John Waters genombrottsfilm från 1988, sätts upp på Lindberghallen i Djurås så är det full fart in kaklet som gäller. Regissören Stina-Kari Axelsson har lyckats paketera ihop en sprudlande glädjespridare som även berör.

På papperet kan Hairspray låta som en tung pjäs som tar upp ämnen som förtryck och fördomar. Men lägg där till hårt svängande, levande rockmusik à la Broadway och en energifylld skådespelarensemble med glimten i ögat och du får något helt annat serverat.

Det hela utspelar sig 1962 i Baltimore, USA, där starkt förtryck mot svarta och oliktänkande råder. Vi får följa tonårsflickan Tracy Turnblad som är besatt av The Corny Collins Show på TV. Hon gör allt i sin makt för att få vara med och dansa i programmet, men möts då av onda blickar och skällsord på grund av sin övervikt. Och hennes åsikter om ett mer jämlikt samhälle sätter sprätt på befolkningen.

Det finns många guldkorn. Föreställningens störst lysande stjärna är huvudrollsinnehavaren Sofia Boland. Hon ger sin karaktär rätt mängd svärta och gladlynthet, och hennes sångröst får mig att nästan gå ner i spagat vid bänkraden. Stefan Löfstedt spelar den karismatiske programledaren Corny Collins briljant, med det största smilet jag skådat sedan Jack Nicholson gestaltade Jokern i Batman.

Christopher Grahn gör Tracys stora kärlek, Link Larkin, med en skön framtoning och behagligt gäll sång.De största skrattsalvorna rivs ner av Mats Lissjanis, i form av den överbeskyddande och manhaftiga mamman Edna, som snabbt blir en publikfavorit.

Det märks att ensemblen har lagt ner sina själar i arbetet med Hairspray. Dans- och sångnumren avlöser varandra utan onödiga pinsamma pauser, dekoren är genial i all sin enkelhet, och koreografin lämnar inget övrigt att önska.