Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsmusik med ljus och rörliga bilder

/
  • Bygger om. Valborgskonserten i Magasinet ska ge den klassiska musiken en annorlunda inramning lovar Mats Omne och Lotta Pantzar, bland annat ljusspel och rörliga bilder på stora videoprojektionsskärmar.

Annons

- Från vinterns kyla genom det gröna mot den varma elden, så är det tänkt, säger Lotta Pantzar som är scenografisk samordnare.

Musik i Dalarna, som fått ett bidrag från Sparbanksstiftelsen för att utveckla konsertformen, ser Valborgskonserten som ett steg på vägen till förnyelse. Klassiskt kaos kallar man projektet. Det ska vara lite häftigare att gå på klassisk konsert, den stela ramen runt ikring ska luckras upp och förhoppningsvis ska den gamla publiken livas upp, samtidigt som -inte minst - nya yngre målgrupper lockas till konsertlokalen.

Därför har scenografen Lotta Pantzar, som är van att jobba med event av olika slag anlitats.

Högskolan Dalarnas mediaproduktionslinje och Magasinets Mats Omne har samarbetat med att förstärka intrycket av konserten.

Till och med maten ska serveras på ett överraskande sätt, men vilken mat som ingår är en hemlighet.

Konserten blir en storslagen historia med DalaSinfoniettan, Dalasinfoniettans kör och Musikkonservatoriet Falun - totalt står 135 personer på scenen när Carmina Burana framförs.

- Idag samverkar olika konstnärliga uttrycksformer på ett mer integrerat sätt. Det gäller att överraska och det är möjligt med ny teknik, säger Mats Omne som har insyn i film- och eventvärlden.

- Vi försöker utnyttja rummet maximalt med ett samspel mellan musik, ljus och rörlig bild. Bilderna ska inte konkurrera med musiken utan snarare medverka till att man sitter och lyssnar innesluten i en känsla.

På fredagseftermiddagen hade arbetet inletts i Magasinet, som var en sjudande verkstad med ljussättare och mediaelever som provade sina idéer med hjälp av inhyrda speciella lampor och stora videoprojektionsdukar.

Karin Hansson och Lisa Johansson, som arbetat med bild, och Jari Hautamäki, som varit teknisk koordinator, har ägnat sig åt projektet några månader vid sidan av högskolestudierna, under ledning av läraren Ninni Johnsson Wallin.

Lotta Pantzar, som har jord på fingrarna efter att ha planterat blommor i baren, kommer att forma om miljön även där så att bland annat ljuslyktorna koordineras i färg med rummet. Lotta har just utsetts till projektledare i Kulturföreningen Magasinet och planerar inspirationsmöten under våren.

Mer läsning

Annons