Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjönsjungande leksing vid Siljan

/

Annons

"När Jones sjunger en canzonetta till den kärlekskranka Grevinnan tränger tonerna igenom alla frusna hjärtan och man längtar hjälplöst efter mer" skrev Svenska Dagbladets recensent Therera Benér om premiären av Figaros Bröllop på Malmö Stadsteater förra året. Bara en i mängden av många fina recensioner som Ann-Kristin Jones fått de senaste åren.

- Det är jätteroligt med bra press, samtidigt ökar förväntningarna och jag måste jobba ännu hårdare, säger hon.

Sedan årsskiftet är hon anställd som solist på GöteborgsOperan, ett kontrakt som löper över tre år. Tidigare har hon frilansat, gått på otaliga auditions och rest mycket. Anställningen innebär en chans att få utvecklas i lugn och ro.

- Jag har kämpat för att komma hit och det är extra roligt att få jobba i Sverige, det passar mitt liv bra just nu. GöteborgsOperan är en väldigt fin arbetsplats med bra miljö. Jag känner att jag utvecklas hela tiden i och med att jag får större och mer krävande roller.

Karriären började hemma i Leksand. Ann-Kristin kommer från ett icke-musikaliskt hem men fångades upp och uppmuntrades till att satsa på sången av sina lärare i Sjugare skola och Kommunala Musiskolan i Leksand. Själv säger hon att man föds med anlagen.

- Enligt min sånglärare har jag rätt sorts ansikte för att sjunga opera. Det sitter här, säger hon och trycker med fingrarna på sitt ansikte i höjd med kindbenen.

- Att inte ha föräldrar som sjunger har varit väldigt skönt, jag har aldrig känt mig pressad. Men mina föräldrar har varit väldigt stöttande. De har börjat gå på opera och lärt sig uppskatta det, jag tror att de tycker att det är väldigt roligt!

På tisdag uppträder Ann-Kristin Jones tillsammans med pianisten Henrik Alinder i Sjugare och på torsdag blir det stor konsert i Siljansnäs kyrka tillsammans med DalaSinfoniettan.

Musik Vid Siljan-veckan är också en chans att komma hem och träffa familjen.

- Det är roligt att sjunga hemma i Dalarna och jag kan känna lite att om man gör något här, då syns man. Andra stora konserter och roller jag haft är inte så synliga här hemma, det ska nog helst vara på hemmaplan för att gillas!

Efter Musik Vid Siljan får hon två veckors semester innan det bär av till Göteborg igen. I höst gör hon Siébel i Faust och Cherubino i Figaros bröllop.

- Cherubino är en väldigt tacksam roll. Man kan vara utåtriktad och få mycket uppmärksamhet på den, samtidigt som många känner igen musiken. Den gör det lätt att bli publikens favorit. Jag har fått lite draghjälp där, kan man säga.

Mer läsning

Annons