Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salem Al Fakir - Akta dig, Anders Lundin!

/

Annons

SMHI utlovar regn till kvällen och natten. När Salem Al Fakir ställer sig på Atlantisscenen så är sådana dystra prognoser lätta att förtränga.

Om hans sprallighet, glada humör, burriga hår och Prince-influenser har skrivits spaltmeter. Allt stämmer naturligtvis. Det unga musikgeniet från Huddinge kommer in, klädd i röda byxor och en t-shirt med metalbandet Nine och öppnar famnen precis på det varma sätt som man förväntar sig. Och drar igång ett så grymt sväng att de hotande regnmolnen borde vibrera bort lika effektivt som av de bomber man tänker spränga över Peking för att säkerställa sol under OS 2008.

Det finns betydligt mer än soul, funk, Prince och Stevie Wonder att hämta i Salem Al Fakirs musik. Bland annat instrumental sjuttiotalsprogg, spröda gitarrballader, orgeljazz – och faktiskt får lite mörka stråk plats ibland också. En salig blandning, med andra ord, men märkligt sammanhållen ändå. Det är ett gott tecken att så flippad musik kan slå igenom i Sverige.

Men det går naturligtvis inte att bortse ifrån att stommen är soulfunk. Kolsyrad lyckomedicin, med hiten Dream Girl som skolexempel.

Men musiken är bara hälften av förklaringen till Salem Al Fakirs storhet. Han känns okonstlat trevlig och sympatisk och har en utstrålning som lyfter materialet skyhögt. Han leder allsång på ett sätt som borde göra Anders Lundin nervös över sin framtida anställning och dompterar publiken utan att kännas krystad eller klämkäck.

Hur han kommer att utvecklas med åren ska bli mycket, mycket intressant att ta del av.

Mer läsning

Annons