Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks okända musikorakel

/
  • Doldis. När Thomas Jacobs inte är undersköterska på Enådal, eller guide i Gammelgården, tar han Carlene Carter till Dalhalla och ger ut amerikanska rockabillylegender.  Foto: Johan Solum

Annons

- Jag fick kontakt med Carlene Carter genom hennes gitarrist Chris Casello från Starlight Drifters, som vi gett ut på bolaget Scana. Jag och Johan Gereholt från Scana träffade Carlene vid hennes Sverigebesök ifjol och diskuterade en utgivning. Hennes album Stronger ges ut i Europa av Scana senare i höst.

Måndagens konsert i Dalhalla spelas också in för utgivning på dvd.

Numera är det mest amerikansk rotmusik som gäller, men Thomas Jacobs första idol var - Evert Sandin.

- Jag spelade och sjöng hans låtar från 2 års ålder, och som barn uppträdde jag och sjöng låtar på Rättviksmål. Fram tills jag var 10 år lyssnade jag mest från folkmusik från Dalarna.

Så en dag fann han mammas gamla singlar och EP-skivor.

- Den jag först fastnade för var Ricky Nelson. Började köpa hans skivor och upptäckte artister som var låtskrivare åt Ricky: Johnny och Dorsey Burnette, Johnny Cash och Jerry Fuller. Via Cash, Elvis och Carl Perkins upptäckte jag Sun Records och deras andra artister.

Thomas började åka på rockabillydanser i Hedenborg och Vika sundet med Rättvikskompisarna Back Per och Bengt Fyhr.

- Jag tyckte om allt som fanns där: musiken, alla glada och trevliga människor, bilarna. Och så fick man träffa riktiga rockabillylegender, Eddie Bond, Glen Glenn och Rose Maddox.

Thomas riktiga kliv in i musikbranschen blev närradion i Rättvik och skrivande i svenska tidskriften American Music Magazine i mitten av 1990-talet.

En av många han kom i kontakt med var Ray Campi, The King of Rockabilly.

- Han var den första artisten jag hjälpte till att boka in till Classic Car Week 2002. Sedan dess har vi hållit kontakten och pratar ofta på telefon. Han har hjälpt mig jättemycket.

Ray Campi såg i Sverige alla ställ på bensinmackarna med lågpris-CD. Han sa: "Tänk om jag kunde få ut en CD på ett sånt bolag".

Thomas Jacobs fick napp på Scana och sedan har det bokstavligt rullat på. Bolaget har gett ut en hel serie från legendariska Rollin´ Rock Records. Till de flesta har Thomas skrivit utförliga booklets, både på svenska och engelska (Campi är engelsklärare och kollar grammatiken.)

- Idén är att göra snygga booklets. Eftersom det är lågprisutgåvor hoppas vi att det minskar intresset att ladda ner musiken eller bränna av.

Satsningen på rockabilly och country fortsätter, men framtiden är osäker.

- Mycket har hänt sista halvåret. Allt fler laddar ner, skivbutiker slår igen. I Falun stängde sista skivaffären. Synd, den hade jättebra sortiment.

Kommande projekt är en dvd med en show från Hallstahammar med Orville Nash, Rip Masters, Hans Edler och High Jacks. En ny CD kommer med Orville Nash, förutom Carlene Carters förstås. Datum inte spikat.

Thomas Jacobs har förstås fler saker på g. När jag ringer för att kolla en uppgift är han guide i Gammelgården i Rättvik.

- Jag brukar ställa upp några gånger varje sommar.

En utställning om Kullsbergs kalkbruk har han gjort med Erik Bergman, tidigare VD, och en bok om grundaren, farmors morfar Bud Eri Hansson. Thomas nämner också om planer på Ekomuseum i Rättvik, med tillägget: Får väl se om det blir av...

Fakta: Lars Thomas Jacobs

Ålder: 38

Yrke: Undersköterska

Bor: Västberg, Rättvik

Familj: Fru Anna-Lena och döttrarna Joline, 10 och Erica 7

Fritidsintressen: Musik, läsning, matlagning, historia

Fakta: Nyheter ur Scanas utgivning:

Ray Scampi with friends: 27 great rockabilly & country songs

Diverse artister: Rollin´ Rock Greatest hits

Starlight Drifters: Thirteen to go

Rip Masters: Big Red ´57

Rip Masters: The Rock & Roll album´

Rip Masters: Don´t tread on me

Jim Rorie: One more for the ditch

Orville Nash: Big rig driver

Alvist Wayne: I´m so proud of my rockabilly roots

The local heroes: A tribute to The Shadows

Mer läsning

Annons