Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi och Emil - för full hals

/
  • Genrep. Proffsmusikerna Georg Riedel och Stefan Nilsson har akompanjerat barnen på Musik vid Siljans körläger hela veckan.
  • Redo.
  • Sångfåglar.

Annons

Tonerna till Alfons Åberg och Karlsson på taket ekar genom Rättviksgymnasiets sommartomma korridorer. I en vecka har 30 barn mellan 6 och 16 år varit här och övat körsång på Musik vid Siljans barnläger.

— Det har varit fantastiskt kul att se hur mycket barnen har utvecklats under lägret. De är helt fenomenala på att lära sig texter, säger körledaren Lena Björk-Franzén, som tillsammans med lägrets musiker Georg Riedel och Stefan Nilsson har jobbat med körkurser för barn och ungdomar i över tio år.

Repertoaren består av Riedel och Nilssons sånger, kända från bland annat Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Skärgårdsdoktorn. Den nyskrivna Linnévisan, med musik av Georg Riedel och text av Barbro Lindgren, finns också med.

— Vi gör det här för att vi tycker att det är viktigt att barnen ska få ha sin egen kultur. Och att den ska vara kvalitativ. Barn älskar att få sätta tänderna i sådana här texter och melodier som faktiskt säger något och är lite mer avancerade än mycket av den musik som produceras för barn idag, säger Lena Björk-Franzén.

Lägret har anordnats flera gånger tidigare. Både med den nuvarande musikertrion i spetsen och med andra. Årets körvecka är dock en nystart efter några års uppehåll.

Elna Liss är 13 år och bor i Stockholm. Hon var på lägret när hon var tio år, och bestämde sig för att komma tillbaka nu när det drog igång igen. Vanligtvis går hon i musikklass, så hon är van vid att sjunga.

- Men jag har lärt mig endel den här veckan. Det som är svårast är att lära sig alla texterna, säger hon och får medhåll av kompisarna Karolina Kjellin från Falun och Ida Hofsten från Sundsvall. De har alla lärt känna varandra här på lägret.

Under fredagen avslutar de sin lägervecka med att visa vad de har lärt sig på en konsert i Mora kyrka.

Se webbtv: Karlsson på taket för full hals!

Fakta: Georg Riedel och Stefan Nilsson

  • Kontrabasspelaren Georg Riedel är antagligen Sveriges främsta kompositör av barnvisor. Han har skrivit en stor del av musiken till Astrid Lindgrens filmer, bland annat Idas sommarvisa och Du käre lille snickerbo. Han har även tonsatt Lennart Hellsing och Barbro Lindgren.
  • Stefan Nilsson har en gedigen meritlista som kompositör av svensk filmmusik, och fick 1998 en guldbagge för "Kreativa insatser inom svensk film". Bland annat har han gjort musiken till filmer som Pelle erövraren och Jerusalem, samt till tvserien Skärgårdsdoktorn.

Mer läsning

Annons