Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Morén jammar med Kanye West

/
  • Framgångssaga. Det går bra för Morabördiga Peter Morén och hans bandkollegor Björn Yttling och John Eriksson i Peter Bjorn and John.  Foto: Jeff Christensen
  • Peter Morén, John Eriksson och Björn Yttling. Foto: V2

Annons

- Vi hade inga förhoppningar alls när vi startade bandet år 2000. Vi förväntade oss inget annat än att göra bra musik och ha kul.

Det säger Peter Morén som är hemma ett par dagar mellan USA-turné och spelningar i England och Portugal. I helgen hann Peter Bjorn and John med en av sina för tillfället rätt sällsynta Sverigespelningar på Way out west i Göteborg. Där gjorde de också ett gästspel med Kanye West som har samplat hiten Young folks ("vissellåten" där Peter Morén sjunger duett med Victoria Bergman) på en låt.

Hur gick det i helgen?

- Jo, det gick bra. Det var kul att spela med Kanye West men vi hade inga särskilda förväntningar. Det blir så lätt upphaussat i media. Det var en plojgrej både för oss och honom. Lite jam bara.

Peter Morén träffade Björn Yttling när de gick på musikgymnasiet i Västerås för 15 år sedan. Trummisen John Eriksson sprang de in i på en kräftskiva 1999 och strax därefter var gruppen Peter Bjorn and John ett faktum. Sedan dess har de hunnit släppa tre album men det var först med det sista, Writer's Block från förra våren som det stora genombrottet kom. Både europeer, amerikanare och japaner tog singeln Young folks till sina hjärtan och bandet har under vårens USA-turne hunnit göra framträdanden hos både Conan O'Brien och Jay Leno.

- Det som har hänt sedan augusti förra året är att intresset exploderat i England och USA. Young folks har öppnat vägen för resten av skivan. Här hemma i Sverige har det blivit en lite snedvriden bild av att det bara är singeln folk känner till men på våra konserter så kan publiken sjunga med i alla låtar på skivan.

Nu är ni nominerade till MTV-galans pris för bästa nykomling i Las Vegas den 9 september. Vad betyder det?

- MTV-galan är väl fortfarande stor men för mig personligen betyder det inte så mycket. Visst man vill väl gärna synas som band och hitta ny publik. Jag tror inte vi kommer att vinna men visst är det bra publicitet.

Under tiden som Writer's Block gjort Peter Bjorn and John till världskändisar har trion hunnit spela in låtar till en instrumentalplatta som kanske kan tänkas släppas någon gång i framtiden.

- Den blir väl inte någon uppföljare till Writer's block men någon gång släpper vi nog ett instrumentalt album. Nästa popskiva spelar vi nog in under nästa år. Vi ska tillbaka till USA i september och i november och december och till våren är det tal om Sydamerika och USA igen sedan får vi nog ta det lugnt ett tag.

Fakta: Peter Bjorn and John

Sångaren och gitarristen Peter Morén och basisten Björn Yttling började spela tillsammans när de gick på gymnasiet i Västerås i början av 90-talet. De flyttade sedan till Stockholm, där de träffade trummisen John Eriksson.

Bandet har gett ut tre album: "Peter, Bjorn and John" (2002), "Falling out" (2005) och "Writer's block" (2006)

John Eriksson spelar även i slagverksensemblen Kroumata. Björn Yttling har bandet Yttling Jazz och jobbar som producent åt artister som Robyn, Moneybrother, Sahara Hotnights, Marit Bergman och Taken By Trees. Han har även spelat med Caesars Palace. Peter Morén spelade tidigare med The Plan.

Bandet är nominerat till "Årets bästa nya artist" på MTV-galan i Las Vegas den 9 september.

"Young folks" valdes till förra årets näst bästa låt av det brittiska magasinet NME, och till årets femte bästa låt av den amerikanska musiksajten Pitchfork.

Mer läsning

Annons