Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Gessle på stor sommarturné – kommer till Dalhalla

Sommaren 2017 åker Per Gessle på en stor soloturné med 19 konserter runtom i landet. Den 13 juli gör han en konsert i Dalhalla.
– Det här är något som jag aldrig har gjort tidigare, säger han till TT.

Annons

Per Gessle släpper nytt album i vår och ger sig sedan ut på en stor sommarturné.

Det har gått tio år sedan Per Gessle senast gav sig ut på vägarna som soloartist. Nästa sommar har det dock blivit dags igen – då väntar en massiv turné där han lovar att spela såväl solomaterial som låtar från Roxette och Gyllene Tider.

– Så det här blir något slags hyllning till mitt låtskriveri. Det ska bli jäkligt kul att spela allt från "Gå och fiska" till "Här kommer alla känslorna" till "The look", säger Per Gessle.

Allt som allt blir det 19 konserter, med turnéstart i Helsingborg den 6 juli och avslutning i Eskilstuna den 19 augusti. Däremellan gör han en konsert i Dalhalla den 13 juli.

– Det är så klart speciellt att spela i Sverige och det är speciellt att spela utomhus på sommaren, säger Per Gessle.

Per Gessle ska turnera genom Sverige i sommar.

Tidigare har han velat hålla isär sina olika karriärer. Det ändrades tidigare i år då det stod klart att Marie Fredriksson, på grund av hälsoskäl, inte längre kan turnera med Roxette.

– Då öppnades en liten dörr för mig att spela mina låtar på ett annat sätt. När jag spelar "The look" eller "Joyride" utan Marie så blir det ju inte Roxette längre, då blir det mer en låt, säger Per Gessle.

Han jobbar nu med att sätta ihop ett band och på att "smälta om" allt material så att det ska passa i den nya kostymen.

– Jag siktar på att skaffa ett band som kan spela allt det här på sitt eget personliga sätt, säger Per Gessle.

Men kan man spela Gyllene Tider-låtar utan Göran Fritzons farfisaorgel eller Roxette-låtar utan Maries röst?

– Absolut, det låter inte likadant men det går hur bra som helst. Det finns ju en gemensam nämnare och det är att det är jag som har skrivit låtarna. Jag utgår från låten och klär den i den skrud den behöver. Men visst, jag ger mig inte på att köra en Roxette-liknande version av "It must have been love" utan Marie. Det funkar liksom inte.

Läs också: Per Gessle listar musikaliska favoriter i ny podcast

Publiken i sommar kan också vänta sig helt nytt material. I vår släpper Per Gessle ett nytt, ännu namnlöst, soloalbum som spelats in i Nashville.

– Det betyder inte att det är en countryplatta men den har helt klart influenser från Nashville i arrangemang och i känsla. Man kan säga att det är en kusin till "Mazarin"-plattan, säger han.

Per Gessle har jobbat med låtarna ända sedan han gav ut "En händig man" 2007 och berättar att "60–70 låtar har passerat filtret".

– När mina soloplattor släpps vill jag att de ska vara väldigt speciella. De är väldigt viktiga för mig och då vill jag att de ska vara så bra som de bara kan vara, säger han.

I framtiden utesluter han inte att det kan bli nytt material med såväl Gyllene Tider som Roxette – även om det sistnämnda alltså har gjort sitt som liveband.

– Det är inget som är bestämt alls. Men jag hoppas så klart att jag på något sätt kan fortsätta jobba med Marie på något sätt men det är just på livesidan vi varit mest aktiva de senaste åren och nu är den tiden förbi. Det har varit en fantastisk resa och det är så klart tråkigt att den slutade, säger Per Gessle.

Biljetterna till sommarturnén släpps den 24 november.

Fakta: Hit kommer Gessle i sommar

6/7 Helsingborg, 7/7 Oskarhamn, 8/7 Örebro, 13/7 Rättvik ,14/7 Töreboda, 15/7 Karlskrona, 21/7 Grebbestad, 22/7 Göteborg, 23/7 Fredrikstad, 27/7 Stockholm, 28/7 Östersund, 29/7 Piteå, 1/8 Borgholm, 2/8 Malmö, 3/8 Arvika, 11/8 Halmstad, 12/8 Linköping, 18/8 Uppsala, 19/8 Eskilstuna.

Fakta: Per Gessle

Född 1959 i Halmstad. Är efter sina år i Gyllene Tider och Roxette en av Sveriges mest framgångsrika artister och låtskrivare genom alla tider.

Soloalbum: "Per Gessle" (1984), "Scener" (1985), "The world according to Gessle" (1997), "Mazarin" (2003), "Son of a plumber" (2005), "En händig man" (2007), "Party crasher" (2008).

Roxette-album: "Pearls of passion" (1986), "Look sharp!" (1988), "Joyride" (1991), "Tourism" (1992), "Crash! Boom! Bang!" (1994), "Have a nice day" (1999), "Room service" (2001), "Charm school" (2011), "Travelling" (2012), "Good karma" (2016).

Gyllene Tider-album: "Gyllene Tider" (1981), "Moderna tider" (1981), "Puls" (1982), "Heartland cafe" (1984), "Finn fem fel" (2004), "Dags att tänka på refrängen" (2013).

Aktuell: Med ett nytt soloalbum som släpps under våren 2017 och en efterföljande sommarturné genom Sverige.

Läs också: Laleh gör konsert i Dalhalla i sommar

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons