Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”P-Fektion – högsta betyg till P-Floyd i Dalhalla”

”En show utan dess like – full pott till P-Floyd i Dalhalla”

Annons

Jag har aldrig varit något större fan av Pink Floyd och jag trodde aldrig att jag skulle dela ut högsta betyg till ett coverband. Men P-Floyd i Dalhalla är så mycket mer än ett coverband som spelar Pink Floyd – det är perfektion.

När P-Floyd tar plats i Dalhallas kalkbrott sparas det inte på krutet. Det är extra allt in i kaklet och det stannar inte vid en spektakulär ljusshow. Publiken får uppleva en gigantisk discokula, dunkla roddbåtar på det kristallklara vattnet, ett surroundsystem som förvirrar öronen, skådespelare, riggar som formerar om sig och så pricken över i: ett flygplan som plötsligt flyger över arenan på låg höjd och gör luftkonster under ”Goodbye Blue Sky”.

P-Floyd i Dalhalla

Det är som att P-Floyd in i minsta detalj har studerat minsta lilla förstärkarinställning för att efterskapa originalet så mycket som möjligt. Det går inte att komma närmare. Vissa av låtarna blir läskigt lika så att om jag sluter ögonen är det som att Roger Waters eller Syd Barrett ska stå framför mig.

Men blunda är det sista jag egentligen vill – för showen är fantastisk i allt från musik, produktion och manus. Den kretsar kring de sju dödssynderna som vävs in i Pink Floyds historia tillsammans med låtar på temat.

Precis som det på Pink Floyds album nästan aldrig blir en tyst stund då låtarna vävs ihop med varandra blir det likadant här – det blir aldrig tyst utan manuset pågår hela tiden och det blir aldrig ointressant.

P-Floyd i Dalhalla

Till och med det nedräknande digitaluret i pausen blir spännande att titta på med sin mörka domedagsmusik i bakgrunden.

Andra akten börjar med bilder på Donald Trump tillsammans med Peter Holmstedts mullrande, distade och virtuosa basspel och mörkret gör att ljusshowen kan nå nästa nivå. Med gröna lasrar, rörliga strålkastare och en övrig ljusproduktion som inte är av denna värld utnyttjar de hela arenan till max och skapar ren och skär magi.

Jag har sett tusentals konserter i mitt liv och när det kommer till scenproduktion är det bara Kraftwerks 3D-shower som slår P-Floyd än så länge.

P-Floyd

Dalhalla, Rättvik 5/8Publik: 2100 personerBetyg: 5/5

Mer läsning

Annons