Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mando Diaos första svenska spelning efter USA-turnén

/
  • På svensk mark igen. Hultsfred känns inte speciellt stort för Mando Diao längre; de har spelat på så många andra, större, ställen. USA var en häftig upplevelse, säger Borlängegrabbarna - men tycker att hemlandsspråket är skönta att höra igen. Foto: Jonas Asplind

Annons

För ett par veckor sedan kom Mando Diao hem från sitt senaste, väldigt uppmärksammade, USA-besök. I en månads tid har de spelat över hela landet, bland annat på de stora festivalerna Coachella och South by south west, och tagit sitt hittills längsta kliv framåt på den amerikanska marknaden.

- Det har varit jättebra. USA är ju musikens Mekka, det finns så mycket historia och så mycket musikintresse där. Det är häftigt att komma dit, säger Samuel Giers.

Å andra sidan är de inte sena att dissa svenskarnas allmänna fascination för samma land.

- Alltså det är ju intressant att allt blir en sån stor grej så fort det handlar om det där landet, säger Gustaf Norén.

- Ingen bryr sig när vi spelar på enorma festivaler i Tyskland, men vårt lilla, lilla plask i USA har fan stått i varenda tidning.

Det lilla plasket tog dem dock till ett tv-framträdande hos Conan O´Brien, vilket i och för sig kändes stort, erkänner de.

- Det var den avslutande spelningen på turnén, och det var ju något man tänkte på hela tiden, säger Carl-Johan Fogelklou.

- Vi hade haft ett par riktigt jobbiga dagar precis innan. Vi spelade in två videor på två dagar och flög nattflyget från LA till New york, vilket innebar en massa timmars förlorad sömn. Men att komma in i deras studio var en mäktig känsla, och spelningen gick jättebra, säger Björn Dixgård.

- Tyvärr var det skittråkiga kändisar som var där, flikar Gustaf in.

- Det kunde ju ha varit hur stora stjärnor som helst, men nu var det en Let’s dance-vinnare och en okänd skådis.

Kvällens spelning på Hultsfred är bandets första Sverigeframtädande sedan hemkomsten från USA. Trots att de för första gången spelar på festivalens största scen känns inte Hultsfred särskilt spännande längre, erkänner de.

- Vi har gjort så mycket större spelningar nu, och att spela just i Sverige är egentligen precis samma sak som att spela i övriga Europa, säger Gustaf.

- Men det är i och för sig väldigt skönt att alla omkring en pratar svenska. Det är det bästa med att spela här, säger Carl-Johan och får medhåll av de andra.

MALIN RINGSBY

Mando Diao,

recension, Hultsfred

Hawaii, fredag, 19.00

Om Sahara Hotnights på torsdagen visade vilka som är drottningar på den svenska rockscenen så manifesterade Mando Diao utan tvekan vilka som är kungarna på fredagskvällen. De fick bokstavligen marken att gunga framför Hawaii-scenen med sitt galet energiska driv och visade att de är värda all uppskattning de fått från andra sidan Atlanten den senaste tiden.

Frågan är bara hur länge det finns plats för två Mando-stjärnor på scenen? Klarar Gustav Norén och Björn Dixgård att dela strålkastarljuset hur länge som helst?

Fredrika Hillervik

Mer läsning

Annons