Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat nostalgikalas

/
  • Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge dansar loss till Bengt Kyllinge och Anders Larms 50- och 60-tals nostalgi.
  • Thomas Fahlander har roligt som åhörare till Cecilia Kyllinge, Solveig Bergqvist Larsson, Bengt Kyllinge och Anders Larm.
  • Ramhistorien i kabarén är Solveigs berättelser från barndom och uppväxt i Västerbottens inland.

Att uppleva Tag det rätta – tag Cloetta är som att hamna på ett 60-årskalas med allsång och roliga historier. Thomas Fahlander har sett en kabaré med gott humör och glimten i både öron- och ögonvrån.

Annons

Med Ta’t lugnt ta en Toy turnerade Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge, Bengt Kyllinge och Anders Larm runt landet och bjöd in till nostalgia från 50- och 60-tal. Det blev 200 föreställningar. Med Tag det rätta – tag Cloetta kör man vidare.

Min stolsgranne informerar mig redan från början att det är "folklustspelmysigt" medan extrastolarna lyfts in på Kristinegården i Falun. Det är slutsålt och publiken verkar ha sett den förra föreställningen och vill nu se mer. Folklustspelsmysigt låter både lockande och hotfullt, det kan bli prutt och underlivshumor, snubblerier och sängkammarscener. Inte skulle väl Svenska kyrkan släppa in dem i sitt församlingshem om verbala grovheter skulle paradera från scenen, eller..?

Ramhistorien är Solveigs berättelser från barndom och uppväxt i Västerbottens inland. Hon leder publiken varsamt genom minnen från två årtionden. Det är småskoleminnen med I denna ljuva sommartid, Gamle Svarten och Snoddas Flottarkärlek.

Skådespelarna behöver inte uppmana publiken att sjunga med, det kommer av sig själv. Det är som Allsång på Skansen fast roligare.

Ett Beatlespotpurri väcker berättigat jubel liksom kvällens höjdpunkt, Povel och Wenches Jag diggar dig som är en tidig rap-låt.

Av förväntade sexskämt blir det (nästan) inget. Bara vid ett tillfälle hamnar vi under livremmen, men elegant, så elegant.

Bengt Kyllinge har en lång karriär bakom sig som musikskådespelare. Han är tryggheten själv på scenen. Anders Larm sjunger och spelar gitarr, bas och keyboard. Cecilia Kyllinge är en stark sångare och klädbytare. Solveig Bergqvist Larsson blir man bara mer och mer förtjust ju längre föreställningen pågår.

Till sist min stolsgranne igen: "Du kommer nog inte att ha någon behållning av det här – du är för ung"… Det visade sig att hon var två år äldre än mig…tackar.

Annons