Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linné hyllades i kyrkan

/

Annons

I fredags kväll hyllades han med en vårkonsert i Kristine kyrka, främst med svensk körmusik men också med lyckade framföranden av Bachs violinkonsert i a-moll och fuga i g-moll för orgel.

Svenska nationalromantiska tonsättare stod i fokus för denna konsert. Sånger kretsande kring vår och sommar framfördes á capella av körerna under ledning av Stefan Parkman.

Körerna hade en väldigt fin körklang och lyckades få till en jämn stämdynamik trots överrepresentationen av kvinnliga röster.

Uppsala akademiska kammarkör hade valt ut ett antal väldigt intressanta verk. Ännu mer intressant blev det så klart när de äntligen lade ner de svarta, för kammarkör typiska, tråkiga svarta pärmarna.

Då blev presentationen ännu ett snäpp bättre trots att det vid vissa tillfällen tyvärr saknades slanka och mjuka höjdtoner.

Professor Jan Sandström från Luleå fick hedersuppdraget att komponera musik till Linnés egna texter. Det resulterade i Cantus Adoratorum - Sånger för de dyrkande.

Texterna har han själv valt ut från Linnés dagbok, då inte helt oväntat från dennes vistelse i Luleå. Texten är ibland helt obegriplig då det helt osammanhängande radas upp diverse växter och djur.

Musiken var till en början väldigt filmisk och påminde i vissa tongångar och klanger om Rutters Requiem. Andra och tredje delen var mer dramatisk och Sandströms tonspråk blev här mer dissonant. Sången var väldigt talrytmisk, befriad från alla lyriska linjer.

Sista delen fångade upp inledningens tema och återgick i flytande klangliga färgnyanser.

Här fanns konsertens höjdpunkt när dirigenten själv vände sig om och sjöng ett kort soloparti med en ovanligt fin ton i rösten.

JENNIE TIDERMAN

Fakta: Musik Klassiskt

Musikkonservatoriets kammarorkester och kör

Uppsala akademiska kammarkör

Dirigent: Stefan Parkman

Musik av Rangström, Peterson-Berger, Taube, Bach, Sandström m fl

Kristine kyrka, Falun, 25/5

Mer läsning

Annons