Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie Tiderman: Hellre Siljan än Hulingen

/

Annons

För vem vill egentligen frysa i ett nedkylt tält på nätterna och få solsting eller diverse regnskador på dagarna för en eller möjligtvis två bra artister, och dessutom betala en halv förmögenhet för biljetterna? Hellre sitter jag torr och varm i Leksands kyrka och lyssnar på spännande tolkningar av Bach med ett dansande driv á la Stockholms Barockensemble.

Målsättningen för årets Musik vid Siljan-festival är 35 000 besökare. Detta kanske kan låta mycket med tanke på att publiksiffrorna 2004 och 2005 inte direkt vittnar om ett ökat intresse för festivalen.

Kanske berodde det på vädergudarna och fotbolls-VM.

Kanske berodde det på att folk hellre använde tillgångarna för att se Rix FM-eländet.

Eller kanske berodde det på att festivalprogrammet inte har varit tillräckligt lockande.

Man kan inte alltid skylla på utomstående faktorer trots att de har en viss del i det hela. Det är för enkelt. Ibland måste festivalplanerare ta tag i det egentliga problemet, vilket ofta är programkomponenterna.

Just detta har Musik vid Siljans planerare gjort i år, trots en seg start med en massa strul med avtal och andra krångligheter. Borta är det ofta urtråkiga högtidstalet framfört av någon rikskändis som egentligen inte intresserar någon. Nu har man förstått att en musikfestival skall inledas med musik! Stockholms Barockorkester lägger ribban i Leksand Kyrka med inledningskonserten Dancing Bach vilket är en rejäl avfyrning för festivalen.

Man har dessutom i år ett varierat program (trots lite för lite vokal konstmusik för min smak) där tyngdpunkten ligger på dalaartister. Ett genidrag självfallet med tanke på att vi i Dalarna gärna ser skickliga musiker från trakten. Dessutom framförs det musik lite överallt på intressanta och häftiga platser. Kättingsmedjan i Furudals bruk och Dalhalla är bara två av dessa scener som faktiskt är mycket häftigare än ett rangligt plasttält i Hultsfred.

Kanske har jag blivit för gammal för att uppskatta skrik och skrän i Folkets Park i Hultsfred, för även om jag grämer mig lite över att jag missade vissa artister nere vid Hulingens strand, så vill jag just nu hellre se häftiga tolkningar av diverse musik i vackra Siljansbygden.

JENNIE TIDERMAN

Mer läsning

Annons