Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri fot på gott humör

/
  • Variation. Söndagens konsert i Dalhalla var en lyckad mix av allt vad folkmusik kan vara, med allt från latinamerikanska rytmer till Rättvikspolskor och jojk.

Annons

Folk/Världsmusik

Frifot och Dalasinfoniettan med gäster

Dalhalla, Rättvik

Söndag 3/6

Publik: Dryga 1100

Frifot är ett gäng riktiga veteraner, de har åkt världen runt i nära tjugo år nu, någonting som uppmärksammades i söndags då de själva fick sätta ihop hela programmet, inklusive gästartister till Dalhalla, och de höll inte tillbaks

Lena Willemark, Per Gunnarson och Ale Möller inledde sommarkonserten stämningsfullt med en försommarkoral från Leksand och de första orden i "I den ljuva sommartid" ljöd lugnt ut över gropen till Gunnarsons flinka fiol och mynnade ut i en Rättvikspolska.

Dalasinfoniettan, vilka satt på scen ända från början tills att sista inropet klingat ut gjorde snabbt scenen till sin egen och förvandlade Frifots vanliga ringlande folktoner till vackra nästan filmmusikaliska bastanter innanför Dalhallas stenväggar. Det var också gästartisterna som lyfte eftermiddagen till den härlighet det blev, inget ont mot Frifot, men det blir lite långrandigt med bara polskor och mistlurar i två timmar, även om det görs med bravur. Framförallt Sofia Karlsson och hennes band fick rysningar att krypa ner för ryggraden. Tomas von Brömssen kanske i förväg inte kändes som den mest klockrena gästen, men han bidrog med många tacksamma små humor och allsångsavbrott (vem annars skulle ha kommit på att blanda fräckisar med Mozart?) och även han visade prov på vackra toner och poesi.

Inräknat den fullsatta Antonykonserten igår så kan vi nog lugnt säga att Dalhalla efter den här öppningen har något att leva upp till!

Gustav Johansson

Mer läsning

Annons