Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För bra för en måndagskväll

Annons

  • Tine Thing Helseth, trumpet
  • Camerata Nordica
  • Terje Tønnesen, violin och ledare
  • Publik: 150 personer
  • Sollerö kyrka, 2 juli 2007

Tønnesen hörde jag först talas om som solist och via skivor, senare som grundare och ledare av Norska Kammarorkestern. Sällan ser man en så inspirerande ledare i en ensemble, där kroppsspråket blir så betydelsefullt när man själv spelar med, inte dirigerar. Och det smittar många av de övriga 14 musikerna. Suverän kommunikation uppstår med oss lyssnare omedelbart.

Tønnesen är uppenbarligen en mästare i att ställa samman program. Xenakis starkt emotionella Aroura I inledde, uppblandad med Bibers sonata och dess lilla berättelse om bönders kyrksöndag, här spetsad med nyckelharpa och citat om den blomstertid som alltid inföll på tidigare generationers skolavslutningar. Och efter att ha väckt aptiten på mer Biber också tillfredsställa denna, i en glädjens sonata, med ytterligare tillsats av nyckelharpa och norsk-svenska folkmusikaliska tillägg till alla övriga!

Däremellan en traditionell galant trumpetkonsert av böhmaren Neruda, lika galant exekverad av norska stjärnskottet Helseth, som med tiden säkert får mer av uttryck i sitt kroppsspråk, nu i början av karriären litet återhållet. Rätt fiffigt att direkt och i det tryckta programmet lägga in solistens extranummer, ett kontrastrikt solostycke signerat Stanley Friedman.

Givetvis är det djärvt att för stråkorkester skriva om Beethovens fyrtio minuter långa stråkkvartett B-dur med den stora fugan. Här lät Tønnesen ibland en enkelbesatt stråkkvartett ge skön omväxling mot den ofta rätt massiva forteklangen, där de fem förstaviolinerna ibland blev väl dominanta. Sublimt tolkade han själv Cavatinan i femte satsen, där orkestern bröt den andlösa tystnaden efter satsens slut – inte den djupt tagna publiken. Gissar att många går hem och letar upp Beethoven i original. Orkestern lär också ha en cd på gång med transkriptioner av Beethoven-kvartetter.

Camerata Nordica befäste sitt rykte som en av landets ledande stråkorkestrar. Grannen i Växjö får se upp. Sällan hör man en så på alla sätt sammansvetsad ensemble, fläckfritt intonerande och med suverän uttrycksvilja. Helt rätt sommarval – av producerande Rikskonserter, av beställande Musik vid Siljan och av alla konsertbesökare.

CHRISTER EKLUND

Mer läsning

Annons