Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fingerfärdig trio

/
  • En sagolik uppenbarelse och häpnadsväckande fingerfärdighet bjöd Trio Joubran på vid onsdagens konsert på Wasabryggeriet.

Annons
  • Musik/ Världsmusik
  • Trio Joubran
  • Wasabryggeriet, Borlänge
  • 21/3
  • Publik: 45

Det är som ett gott vin - strävt och jordigt, säger en bänkgranne som är bekant med trions musik innan konserten börjar. En bit in i spelningen bestämmer jag mig för att strävt men eldigt passar bättre - om jag nu ska hålla kvar vid vinliknelsen.

Den unga palestinska brödratrion vill ändra synen på ouden, den urgamla arabiska lutan, som fått något av en antikvitetsstämpel på sig. Alla har spelat sedan barnsben. Äldste brodern Samir har spelat in flera soloskivor. Mellanbrodern Wissam är oudbyggare och har gjort instrumenten som bröderna framträder med. Adnan, som är yngst, debuterade internationellt med 2004 och har turnerat med bröderna sedan dess.

Själv har jag inte kommit i kontakt med instrumentet tidigare och gissar att jag inte är ensam bland Wasabryggeriets publik på onsdagskvällen. Men att den arabiska lutan hör hemma på helt andra hyllor än bland antikviteterna - åtminstone när det hanteras av en i familjen Joubran - står snart klart.

Jag slås först av är hur vackert den är. "En gravid gitarr" säger Samir i ett mellansnack och jag beredd att hålla med. En svulstig rundad resonanslåda, lång hals med mjukt stukat huvud och ett utsökt hantverk med snirkligt utkarvade mönster täcker resonanslådans öppning. Att bröderna sedan estetiskt är som tagna ur en saga gör inte intrycken svagare.

Musikaliskt handlar spelningen om en vandring genom ökentäckta landskap i kvällssol, över den återhållna hettans flamencoscen och vidare ner i den fria jazzens källare. Med en fot stadigt i den traditionella arabiska musiken och med en fantastisk musikalisk skolning tillåter de sig att göra improvisatoriska avstickare som överraskar och trollbinder.

Fingerfärdigheten är häpnandsväckande och likaså samspelet. Ena stunden kompar två av bröderna den tredje som ger sig ut på eget solospår. I nästa jagar två av dem varandra i en melodiös katt och råttalek över scenen inne på Wasabrygeriet medan den tredje lägger en syrselik ljudmatta som fond bakom.

Det är ingen överdrift att säga att Trio Joubran är något alldeles extra.

Mer läsning

Annons