Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Depeche Mode slår läger i Sverige inför världsturnén

Depeche Mode inleder sin världsturné i Sverige. Nu avslöjar frontmannen Dave Gahan att bandet kommer att ha Stockholm som bas inför premiären i maj.

Annons

– Det är en perfekt stad för oss, säger han till TT.

Depeche Mode avslöjade förra veckan att de återvänder med ett nytt album och en ny världsturné under 2017. Bandets förra platta, "Delta machine", släpptes 2013 och den efterföljande turnén pågick en bit in i 2014.

Depeche Mode inleder sin kommande världsturné på Friends Arena. Sverigevisiten blir av längre variant.

Trots att det har gått ett par år sedan dess har sångaren Dave Gahan inte saknat livet på vägarna.

– Nej. Det krävs en armé för att producera en Depeche Mode-turné och allt som följer en sådan. Det är så mycket planering, det går bortom bara bandet, förklarar han på telefon från Italien.

Veckor i Sverige

Men nu börjar Gahan och bandkompisarna Martin Gore och Andy Fletcher trots allt känna att det snart är dags igen. Och "Global spirit tour", som världsturnén ska heta, inleds alltså i Sverige med en konsert på Friends Arena utanför Stockholm den 5 maj.

– Vi letade efter ett ställe att börja på där vi också skulle kunna produktionsrepa och då dök den här möjligheten upp tack vare Thomas Johanson (på konsertarrangören Live Nation), berättar Dave Gahan.

Det innebär också att Depeche Mode kommer att tillbringa en hel tid i Stockholm i vår för att finslipa sin scenshow.

Dave Gahan.

– Det kommer att bli ett par veckor innan vi gör den första spelningen. Men vi känner att det är en perfekt stad för oss och det är också lite annorlunda jämfört med vad vi har gjort tidigare, säger Dave Gahan.

Depeche Mode har också en långvarig och tajt relation med de svenska fansen.

– Ja, ända från början av 80-talet och den har bara vuxit med åren. Vi gjorde ett av våra första tv-framträdanden i Sverige, vi var med i något hemskt tv-program ("Måndagsbörsen", 1982), minns Dave Gahan.

Album i mars

I vår kommer också bandets nya album "Spirit". Något officiellt releasedatum finns ännu inte men enligt Dave Gahan är planen att det ska släppas "i slutet av mars".

– Jag skulle säga att vi vet vilka låtar som ska hamna på skivan. Nu måste vi bara färdigställa dem och det är inte helt klart ännu, säger han.

I övrigt vill han inte avslöja särskilt mycket om hur skivan låter. Klart är dock att Depeche Mode har bytt producent efter tre album med Ben Hillier. "Spirit" produceras i stället av Simian Mobile Disco-medlemmen James Ford, som tidigare har jobbat med bland andra Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Klaxons och Florence and the Machine.

– Jag kände att det var dags för något nytt, man måste göra kreativa förändringar för att det ska fortsätta vara utmanande och intressant. James Ford är en helt annan slags producent, han vill jobba mycket snabbare än vad vi är vana vid. Han går i gång på spontana idéer snarare än på att grotta ner sig i enskilda ljud, säger Dave Gahan.

Mer läsning

Annons