Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik- och Motorfestivalen hotas

– Om polisen tar betalt för sina insatser så måste vi lägga ned Musik- och Motorfestivalen i Älvdalen, säger en av arrangörerna för denna snabbt växande festival.

Annons

Nyligen avslutades den tionde Musik- och Motorfestivalen i Älvdalen. Rekorddeltagande med 7 000 på bilutställningen på flygfältet och rekordpublik med kanske 25 000 personer längs Dalgatan under flera kvällars parader av alla upptänkliga fordon.
Naturligtvis fanns också poliser på plats för att ta hand om bråkstakar och berusade och annat strul som uppstår då så många ska ha roligt tillsammans.
– Det gav ett tillskott till handel, bensin, boendenäring, restauranger, butiker och andra på många miljontals kronor, säger Niklas Nouvel, som är en av arrangörerna.
– Stegvis i takt med att arrangemanget växt snabbt de senaste tre åren har andelen aktiviteter som inte drar in pengar till arrangemanget växt i extra snabb takt såsom cruisingar och olika verksamheter på byn. Detta har gjort arrangemanget allt med arbetskrävande och dyrt att genomföra.
Efter årets arrangemang har en rad ekonomiska diskussioner uppstått som skulle kunna innebära ett direkt nedläggningshot för festivalen i framtiden, menar Niklas.
– Det största är polisen som överväger att belasta festivalen med polisens kostnader för polisarbetet. Detta till en tariff på 920 kronor per timme. Om så skulle ske skulle sannolikt festivalen tvingas läggas ned omgående om inte Älvdalens kommun och näringsliv går in betalar för polisens arbete vilket handlar om rätt stora pengar.
– Om det blir så att polisen tar betalt då kan vi bara inte fortsätta. Då måste vi lägga ned festivalen i Älvdalen, säger Niklas Nouvel. Festivalarrangemanget i sig har inte haft en ekonomi till att kunna ta en sån stor extrakostnad. Redan idag kostar arrangemanget omkring en miljon kronor att genomföra.
– Vi bedömer heller inte att vi kan höja entreavgifterna så mycket att det täcker polisens löner.
– Av bland annat dessa anledningar kan tyvärr inte vi ge besked förrän tidigast i slutet av oktober om nästa års festival kan genomföras eller ej. Vi beklagar så klart detta.
Länspolismästare Sten-Olof Hellberg säger till MT att man krävt symboliska 100 000 kronor för den extra bevakning som polisen måste ställa upp med för att garantera ordning och säkerhet. Båda dessa beslut är överklagade och kan överklagas vidare. Den verkliga kostnaden för polisbevakningen vid dessa arrangemang är enligt länspolismästaren 1,8 miljoner för Peace and Love och 1,2 miljoner för Classic Car week.
Anledningen till att man vill ta betalt är nya riktlinjer från Rispolisstyrelsen.
– Får vi genom dessa två ärenden ska vi gå vidare och titta på alla större arrangemang i länet, säger Sten-Olof Hellberg.
Meningen är att arrangemang som ordnas i vinstsyfte ska betala också polisens kostnader för extrainsatser.
– Ideella föreningar som är skattebefriade kommer vi inte att kräva på pengar, säger Sten-Olof Hellberg också.