Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik i Ladan på midsommardagen

I årets upplaga av Musik i Ladan får publiken två kammaroperor på Järnamål. På söndagen inviger ensemblen Saxå Kammarmusikfestival.

I elva år har klarinettisten, organisten och kapellmästaren Anders Emilsson arrangerat konsertupplevelser i ladan hemma på gården i Uppsälje. Programmen har bestått av kammarmusik, folkmusik, visor och opera.

Vid femårsjubileet satte man upp Pergolesis La Serva Padrona, översatt till järnamål av Daniel Viklund - Piga o tyttgubben.

Den komiska kortoperan spelades varje midsommar med två föreställningar fram till förra sommaren då tioårsjubileet firades med en ny opera på järnamål - The Telephone av Gian Carlo Menotti. På järnamål fick den namnet Tillifon.

Liksom Piga o tyttgubben har Tillifon två sångroller - en sopran och en baryton. Solister är Jeanette Bjurling och Daniel Viklund. Jeanette Bjurling är till vardags sopran på Stockholmsoperan, Daniel Viklund är ursprungligen från Vansbro, utbildad i Malmö och Köpenhamn.

En stråkkvintett med musiker ur, bland annat, Kungliga Hovkapellet står för musiken tillsammans med kapellmästare Anders Emilsson som spelar klarinett och cembalo.

I årets upplaga av Musik i Ladan ges båda kammaroperorna i samma föreställning. Två föreställningar ges på midsommardagen.

– Det är naturligtvis hedrande och roligt för oss att få inviga den välkända och högklassiga festivalen på Carl-Jans Granqvists, Saxå Herrgård, säger Anders Emilsson.

Fotnot: I DT:s papperstidningar samt på webben tidigare under fredagen stod att operorna uppförs på midsommarafton. Så är inte fallet - midsommardagen ska det vara.