Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik från Vansbro till England

Musiklivet i Vansbro lever och levererar. Björn Skifs, Svenne Rubins och Margareta Jonth representerar tre lokala storheter i skiftande gener. Nu kommer en fjärde på export, Vansbrogruppen Introitus som nu reser till England för tre pubkonserter och en större spelning på en festival.

Inte hört talas om Introitus? Isåfall är du inte ensam.

– Utan att låta skrytsam så är det nog så att vår musik har fler lyssnare utomlands än hemma i Sverige, säger Anna Bender, sångerska i gruppen.

Den musik som gruppen spelar placerar de själva in i facket "Neo progressiv rock".

– Folk här känner till oss som musiker, men inte den musik som Introitus spelar, säger Mats Bender, som spelar keyboards i gruppen som därutöver består av Dennis Lindkvist, bas, Henrik Björlind, flöjt, fiol och extra keyboards, Mattias Bender, trummor och kör och Pär Helje, gitarr och kör.

– Vi är alla från Vansbro, även om jag från början är från Mora och några av medlemmarna inte bor i Vansbro idag. En vansbrogrupp är vi ändå, slår Mats fast.

Mats har alltid hållit på med musik och producerar också musik. Redan innan gruppen bildades för elva år sedan hade Mats lagt grunden till de låtar som sedan kompletterats med nyskrivet material. Totalt har Introitius spelat in tre skivor, den senaste så sent som för ett år sedan.

Med den låtkatalogen i bagaget, drar nu gruppen till England.

– Vi ska tillsammans med två andragrupper först spela på tre pubar och sedan väntar en stor festival, Summers end festival i Wales, berättar Anna, entusiastiskt om den tredagars festival där Introitus ska spela den avslutande dagen.

För Introitus handlar det om en satsning på musiken, men också på en spännande upplevelse.

– Vi får i princip inte betalt, men hoppas kunna sälja skivor och t-shirts så äventyret går runt ekonomiskt. Däremot kan det här var en jättechans att nå ut med vår musik, säger Mats.

– Det här är en häftig grej, riktigt fränt att få uppleva nu när man inte är någon ungdom längre, säger Mats med ett leende.

Läs också:

2010 - Vansbroproggare med skivkontrakt

2008 - Dags för musikaliskt bokslut