Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muntlig berättartradition från Norn utgångspunkt för konstinstallation i Stockholm

Det gamla bruksorten Norn i Hedemora kommun har hamnat i centrum för en konstutställning i Stockholm. Utställningen består av ljud, film och bilder, med berättelser från Norn.

Norn kretsade på sin tid kring sitt järnbruk, som lades ner 1916. Numera är det en isolerad bygd i skogen söder om Vikmanshyttan. Berättelserna från Norn lever dock vidare som muntlig tradition och det är det som Ewert Ekros och irländska Alannah Robins tagit fasta på för sin utställning Carrying the songs, som pågår under helgen i Stockholm.

– Jag och Alannah var på resa i Hedemora och träffade en person som jag gick i skolan med, som var från Norn och som berättade. Sen fyllde min mor som är från Hedemora på med berättelser. Det var så det började, säger Ewert Ekros.

Berättelserna han talar om är historier som överförts muntligt och en del av dem har aldrig satts på pränt. Några är hundratals år gamla.

– Två går att datera på ett ungefär. En historia är med säkerhet närmare 300 år gammal. Den handlar om en präst som spökar. En präst som är namngiven. En annan är från 1870-talet, om en plats som är uppkallad efter en person. Bokhållarens backe.

Dessa och flera historier har samlats genom inspelade intervjuer med personer från trakten.

– Intervjuar man berättarglada människor så rinner det fram anekdoter och sägner. Intervjuar man flera hör man olika varianter av samma berättelse. Det är fantastiskt intressant.

Att Alannah Robins är från Irland betyder inte nödvändigtvis att Norns berättelser är mer främmande för henne. Ewert Ekros berättar att hon kan se paralleller till historier från avlägsna irländska orter.

– Norn ligger miltals på krokiga vägar från större orter. Här är det skogen som isolerar byarna från varandra. På irland är det små samhällen ute på atlanten, där havet skiljer åt.