Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munthes Caprinominerat igen

Axel Munthes hem på Capri är för tredje gången bland de tio finalisterna i tävlingen Italiens vackraste trädgård.
– Mycket roligt att höra! säger Ingemar Blomqvist, trädgårdsmästare vid Hildasholm - Munthes sommarhem i Leksand.

Det är medlemmarna i nätverket Il Parco più Bello d'Italia som än en gång valt att lyfta fram Villa San Michele på den italienska ön Capri.

Man anser att Axel Munthes hem utmärker sig som "ett unikt arkitektur- och trädgårdshistoriskt guldkorn och en ledande turistattraktion ur ett nationellt och internationellt perspektiv."

Munthe flyttade till ön år 1888 och 1895 köpte han bland annat ett förfallet kapell som i dag är grunden till Villa San Michele.

Efter hans död 1946 testamenterades egendomen Svenska Institutet och sen 2007 finns där ett museum men också ett gästhem för svenskar som vill studera Italien.

– Jag ska själv åka dit om ett par veckor, berättar Ingemar Blomqvist, trädgårdsmästare vid Hildasholm som började byggas 1910.

– Det är första gången jag besöker ön, så det är mycket spännande! Jag har ingen aning om trädgårdarna inspirerats av varandra, men helt klart finns det mycket vi kan göra för att berätta om kopplingarna som finns mellan Leksand och Capri, avslutar Blomqvist.