Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Multiatleter kämpade tappert

Energin är så påtaglig att den nästan går att ta på när det är dags för den 28:e upplagan av triathlon. Laddade atleter från hela Sverige tog sig an simning, cykling och löpning.

Det börjar så smått dra ihop sig för de olympiska klasserna att ge sig ut i det sjuttongradiga vattnet, den första grenen i mastodonttävlingen. Efter att avverkat simningen gäller det att sätta den nedkylda kroppen på cykeln och cykla de fyra milen innan den avlutande löpningen på en mil. Frånvaron av gassande sol är en välsignelse, men ett lite ruggigare väder kan även det ha sina nackdelar, menar Roger Sjösten från Stockholm.

- Efter simningen är man blöt och man har inte tid att byta om, det är väl enda nackdelen med vattnets temperatur.

Den sportmannaanda som råder blir tydlig när speakern uppmanar simmarna att båda väg till de vars starka gren är simning. Här ska finnas utrymme för alla att visa sitt bästa.

Strax utanförområdet värmer Ida Holmlund upp genom att jogga några rundor. Tillsammans med kamraterna Olof Häggström och Lars Mattsson har hon precis anlänt från Umeå. Det är Idas femte säsong och hon känner att hon är i god form.

- Det återstår att se hur det går, det är mycket som ska stämma, men visst, det finns alla möjligheter att det ska gå bra, konstaterar hon.

Olof är veteran i triathlonsammanhang och har tävlat i över 20 år. Han har höga tankar om Ida och tippar på en andra plats för henne. För egen del har han synat fältet och lagt upp strategin.

- Den här tävlingen har förhållandevis korta distanser, så man kan satsa lite hårdare redan från början. I tävlingar som Iron Man får man hålla igen så att man har kvar krafter till slutet.

Som i de flesta grenar som inte tillhör en bredare folkrörelse, så har de tävlande hyfsat bra koll på de tävlande. Utifrån en analys gissat Olof att han kommer på en femte plats.

- Ska jag tippa på vinnare i min klass så tror jag det blir Karl Johan Danielsson. Jonas Djurbäck i seniorklassen år också duktig.

Ett populärt inslag som drog många åskådare var "Utmaningen", en stafett där de individuella insatserna byttes ut mot lagsport. Efter att den första idrottsmannen eller -kvinnan simmat en runda, lämnar de över ett chip till lagkamraten som raskt hoppar på cykeln och i sin tur för chipet vidare till löparen.