Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MT:s älskade medarbetare i norr lämnar efter fyra decennier i sanningens tjänst

Nisse Schmidt har varit en djupt uppskattad MT-medarbetare i många år. Nu lämnar han tidningen för att trappa ned.
– Jag har helt enkelt förstått att jag är 67 år och att jag måste trappa ned. Det känns inte helt bra. Den satsning på lokal journalistik som MT gör nu har jag efterlyst länge, säger han.

1983 inledde Nisse Schmidt sin långa och omväxlande journalistkarriär. De senaste 20 åren som frilansjournalist för Mora Tidning. Bevakningsområdet har varit enormt. I princip halva länet, med fokus på Idre, Särna och fjällvärlden.

Nu ska han trappa ned.

– Jag har förstått, men ännu inte riktigt insett, att jag faktiskt är 67 år. Jag måste trappa ned. Kroppen orkar inte hålla det tempo jag haft. Jag har också muskelreumatism i mina händer. Det funkar än så länge att fotografera och skriva, men det är inte helt bra. Det har också påverkat mitt beslut, säger han.

Han välkomnar MT:s satsning på fler lokala journalister.

– Just detta var också anledningen till att jag så länge gick i "valet och kvalet" kring att trappa ned. Hade denna satsning inte varit på gång hade jag avgått redan i våras, säger han.

Nisse lämnar MT med blandade känslor.

– På ett sätt känns det bra att lämna när man är på topp. Samtidigt är det mycket vemodigt. Jag kommer sakna mina kolleger på tidningen. Jag kommer sakna tidningspulsen med nyhetsjakt och "deadlines". Detta var ändå enda vägen för min egen skull. Jag hoppas alla förstår mig, säger han.

Nisse kommer inte lämna branschen helt. Han kommer fortsätta skriva för en lokal webbaserad sajt.

– I mindre omfattning. Jag kan inte hålla på som jag gjort tidigare och flänga runt, säger han.

Under åren har har bevakat och upplevt mycket med MT.

– Jag har gjort alt från att klättra upp till åskledaren på Mora kyrka för att ta den bästa bilden. Jag fick också första bilden och intervjun med Ingemar Stenmark och hans nya flickvän i slutet av 1980-talet. Jag var den journalist som lyckades ta mig till den stora översvämningen vid Fulufjället 1997 för att fixa bilder. Jag har upplevt storbranden sommaren 2018. Speciellt Ingemar Stenmark-jobbet fick ett enormt genomslag. Översvämningen vid Fulufjället drunknade i medieflödet eftersom prinsessan Diana dog samtidigt, säger han.

Samtidigt har han som journalist upplevt tråkigheter och tragedier.

– Olyckor och dödsfall. Som lokal reporter vet du inte om du känner offren när något sådant inträffar. Det är speciellt att vara lokal journalist. Det mest tråkiga jag upplevt under min karriär är ändå att jag slutar på MT. Det känns inte helt bra, men jag hoppas ändå alla kan förlåta mig och förstå varför jag gör detta, säger Nisse Schmidt.

Fotnot: I nästa avsnitt möt Nisses ersättare.