Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MT-cupen fyller 30 med stort finalevenemang

På lördag blir det stor finaldag för årets upplaga av MT-cupen. Samtidigt fyller cupen 30 år. På Wasaliden dukas det inte bara upp till massor av finalmatcher. Dagen innehåller även en rad aktiviteter. Bland annat håller elever från fotbollsgymnasiets andra årskurs i enklare tävlingsmoment med boll.

Annons

När den första turneringen spelades 1982 hade initiativet tagits av sportjournalisten Lasse Klockar på MT.

Syftet var att arrangera matcher för de allra yngsta 10-11 år. Sedan dess har åldrarna sjunkit till grupperna från 5 till 9 år.

Första året deltog 6 lag från Mora med omnejd och premiärmatchen ägde rum på konstgräset vid Prästholmen den 22 maj. Mora mötte Färnäs med Moras Niklas Olsén och Mattias Larsson som målskyttar.

Sedan dess har turneringen vuxit i omfång med spel på flera planer samtidigt. Under början av 1990-talet deltog 42 lag som mest. Spelformen var sju-manna lag fram till 2011 då det blev en övergång till fem-manna lag med tanke på spelarnas unga ålder.

Enligt Bo Thunberg som gjort en sammanfattning över de gångna åren har det genomförts 180 arrangemang när den här säsongen nått sin sista spark på lördag. Tolv olika arrangörer har medverkat under åren med Mora som topp på 30 arrangemang ned till två arrangemang i Oxberg.

Utöver matcherna på lördag så är det tre elever från fotbollsprogrammet vid Moras gymnasium som kommer att hålla i en rad aktiviteter.

– Det är ännu inte riktigt vilka aktiviteter det blir, informerar Michaela Gabriel-Åkesson.

Hon har annars en vana att sysselsätta barn tillsammans med sina elevkompisar i andra årskursen, Elin Beronius och Rebecka Dahlqvist.

Trion har nyligen startat upp ett fotbollslekis under tisdagar vid fotbollsanläggningen Vasaliden i Mora.

– Vi har hand om barn mellan 5-7 år. Med dem genomför vi enklare lekar där bollen finns med i övningarna. 25 barn är med, berättar Rebecka Dahlqvist.

Hon började själv på fotbollslekis i småbarnsåldern i samband med att hennes mamma drog i gång en verksamhet.

– Det är lite av känslan från den tiden som medfört att vi startat en nu, fortsätter Rebecka.

Enligt Elin Beronius drar de tre flickorna in pengar från lekisskolan till en kommande fotbollsresa i årskurs tre, våren 2014, med hela fotbollsklassen.

Enligt läraren Torbjörn Schedvin innehåller resan i årskurs tre ett omfattande studiebesök i fotbollens tecken. Det kan vara en resa till Stockholm med besök på Fotbollsstadion samt några allsvenska klubbar med mera.