Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moving art project tar samtidskonsten till publiken

Hur mår samtidskonsten i Sverige i dag?
I helgen finns möjlighet att bilda sig en egen uppfattning när den turnerande utställningen Moving art project gör ett stopp i Falun.
Nio av drygt hundra medverkande konstnärer är från Dalarna.

I tomrummet efter den stora sportaffären på Åsgatan i Falun tar konsten plats. I alla fall tillfälligt. Under fyra dagar visas samtidskonst från hela landet i den turnerande utställningen Moving art project. Initiativtagare är konstnärerna Anna Gyllenklev och Helen Silvander.

– Idén är att ge hela Sverige möjlighet att se bra samtidskonst, inte genom att kräva att publiken kommer till de stora städerna utan genom att konsten kommer till publiken. Men det handlar också om vem som ska få synas, att man inte måste ha kontakt med ett etablerat galleri i en stor stad för att nå ut, säger Anna Gyllenklev samtidigt som hon hänger ett collage av Johan Lundberg. Hon arbetade till tre natten före och har varit i gång sedan tidig i morse. Samtliga i gruppen arbetar ideellt.

– Det har varit jättesvårt att få draghjälp från offentligt håll, jag vet inte varför. Förhoppningen är att vi ska kunna göra det här till en biennal, att vi turnerar vartannat år, men då måste vi få bättre stöd, säger Helen Silvander.

Intresset från konstnärer har varit desto större. 500 konstnärer har ansökt med drygt 2000 verk. Av dem har 185 verk valts ut av en jury med bland andra konstnären Karin Mamma Andersson, modedesigner och konstnären Bea Szenfeld och dramatikern Suzanne Osten.

Resultatet är roligt, vitalt och dynamiskt och spänner över en rad olika discipliner: rörlig bild, skulptur, foto, textil, grafik, måleri och installation. Ämnena spänner lika brett, från det nära, vardagliga i hemmet över abstrakta former till verk som tar tydligt politisk ställning mot främlingsfientlighet och utanförskap. Samtliga verk är till salu.

Yngsta deltagaren är född 1996 (Jesper Bror Palmqvist från Bjursås) och äldsta 1944 (Karin Birgerson, från Malungsfors).

Från Dalarna deltar också Karin Eklund från Djurmo som också ställer ut i årets Vårsalong på Liljevalchs i Stockholm med en brutal och humoristisk berättelse i leranimation. I Moving art visar hon en rad objekt i porslin, "Food or friend", objekten är en del av ett ännu pågående projekt där Eklund undersöker förhållandet till mat, djur och köttindustrin. Grishuvuden pryder tallrikar, muggar och köttråg. Det är vackert och dekorativt samtidigt som budskapet är blodigt.

Sanna Seppänen från Siljansnäs, som nyligen flyttat sin ateljé från Tällberg till Leksand, visar en fint arbetad skulptur i stengodslera inspirerad av spanske arkitekten Antoni Gaudi. Mattias Hellberg från Falun deltar med tre objekt i akryl på lera, charmiga vardagsobjekt - en keps, en tubsocka och en tändsticksask som har fått Hallbergsk prägel.

Förutom Falun görs konststoppen i Kiruna, Luleå, Östersund, Karlstad, Göteborg, Jönköping, Växjö, Malmö och i Stockholm där utställningen hade vernissage 21 mars.

Även skolelever inbjuds att delta genom MA Academy som vill introducera barn och unga till konstvärlden och eget skapande, i Falun sker en visning under fredagen.

LÄS MER: Se alla konstverk i Moving art project här