Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mottagningsgudstjänst för den nya kyrkoherden

Lennah Malmi Pauser har hunnit arbeta som kyrkoherde sedan juli men under söndagen svors hon in officiellt. Biskop Thomas Söderberg från Västerås Stift deltog i högmässan.
– Du kommer inte bara vara chef utan också församlingens andlige ledare, sa Thomas Söderberg till Lennah Malmi Pauser.

Annons

Gudstjänsten började med att processionen med Kristina Björklund längst fram tågade in. Pastoratskören sjöng Välkommen av Anders Nyberg ackompanjerade av kantor Anders Emtell. Sedan började ceremonin med att biskop Thomas Söderberg läste upp en bön där han önskade Leenah Malmi Pauser välgång.

Kyrkonämndens beslut om att utnämna Leenah Malmi Pauser till kyrkoherde lästes upp. Därefter tog biskop Thomas Söderberg åter till orda. Han läste upp de olika uppgifter och ansvar en kyrkoherde har.

– Du har ett särskilt ansvar för pastoratet i och med att du är också dess andlige ledare, sa Thomas Söderberg.

Han berättade sedan för åhörarna i kyrkan om Lennah Malmi Pausers bakgrund. Hennes tidigare fackliga engagemang samt hennes stora intresse för kulturfrågor beskrevs. Han liknade det vid landskapet i Gagnef med älvarna som möts.

– Det är en bild om hur uppdraget är: att vara människa, präst och kyrkoherde samtidigt, sa Thomas Söderberg.

Därefter gick representanter för kyrkoråden, kyrkonämnden, ungdomsverksamheten, vaktmästeriet och musiken upp och läste verser från evangelierna och psaltaren. Gånglåt från Dala-Floda spelades när de var klara och kontraktsprost Fredrik Lautmann gick sedan upp till ambon.

Han predikade om syndabekännelse och läste upp en bön om förlåtelse. Toccata i d-moll av Max Reger spelades på orgel och pastoratskören sjöng Rör vid mig av Irma Schultz Keller.

Lennah Malmi Pauser predikade från predikstolen om oro och att komma till rätta med det. Hon gav som exempel en students oro för att få pengarna att gå runt.

– Bekymmer är inte att förringa, det kan vara sporren som leder framåt. Men man ska söka guds rike först, säger Leenah Malmi Pauser.

Sedan lästes Herrens bön upp och Lennah Malmi Pauser och Fredrik Lautmann höll nattvard för kyrkans besökare. Högmässan avslutades med utgångsprocession och att kören sjöng Rejoice in the Lord av G Rathbone.