Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motsägelsefulla uppgifter friade man från våldtäkt

Falu tingsrätt konstaterade att ord stod mot ord, men också att kvinnans uppgifter var motsägelsefulla.
Därför ogillades åtalet mot den 48-årige man från Smedjebacken som satt häktad i nästan sex veckor misstänkt för våldtäkt.

Den 48-årige mannen och kvinnan är grannar och de har känt varandra under lång tid och umgåtts som ett par från och till i några år. En kväll/natt i mitten av juli befann de sig i mannens bostad och vad som då hände hade de olika versioner om i samband med förhören.

Kvinnan hävdade att ett samlag genomfördes mot hennes vilja, att hon gick med på det för att hon var rädd för mannen. Före samlaget hade hon också sagt till mannen att hon inte hade någon lust.

Enligt kvinnan höll mannen i hennes ena hand hårt under samlaget och hon kunde inte ta sig loss. Hon sa också att hon hade glasögonen på sig och att hon fick ett sår bakom örat när mannen tryckte till med handen mot örat.

Efter den påstådda våldtäkten stannade hon kvar hos mannen och två dagar senare polisanmälde hon händelsen.

Mannen berättade att han i samband med gripandet trodde att polisen tagit fel person eftersom inget våld hade förekommit. Han sa att samlaget följde samma mönster som det brukar. Det vill säga att kvinnan tog initiativ. Såret bakom örat hade kvinnan klagat på som ett skavsår av glasögonskalmen och han sa att hon inte hade glasögonen på sig under samlaget.

Efteråt umgicks de som vanligt och på måndagen gick de till hamnen för att dricka öl. När han kände att de höll på att bli osams stack han ifrån kvinnan, som då kände sig utnyttjad, som att hon inte dög. Hon bröt ihop och polisanmälde mannen. Han sa sig förstå att hon kände sig sviken när han stack.

När det gällde blånaden på ena handen och såret bakom örat ansåg Falu tingsrätt att det var svårt att se ett samband med ett eventuellt våld mot kvinnan. Att hon väntade nästan två dygn med att anmäla våldtäkten tyckte rätten var svårförståeligt och att hon dessutom stannade kvar hos mannen efter händelsen.

Tingsrätten ansåg att fanns tvivel om att kvinnans uppgifter var tillförlitliga och att det saknades stödbevisning. Åtalet var därmed inte styrkt och ogillades.