Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motsägelsefull alliansregering

/

Annons

Regeringen har ivrigt fullföljt de privatiseringar och utförsäljningar av offentlig egendom, som inleddes av den socialdemokratiska regeringen. Det har gått längre än i något EU-land. Och det har varit utan restriktioner, så att strävan efter vinst har fått fotfäste inom vård och skola.

Privatiseringarna där är dömda att medföra problem av uppenbara skäl. Företagen vinstmaximerar, det är deras syfte. De som får köpa offentliga inrättningar har bjudit högst, (när de inte slumpats bort till anställda, ungefär som i Ryssland på 90-talet). Sedan ska de driva företagen inom den begränsning som ges av anslag från det offentliga med givna ramar för verksamheten. Det enda de kan göra för att få upp vinsterna är att minimera kostnaderna.

Det går inte att expandera eller hitta nya produkter att bjuda ut, som på vanliga marknader. I stället blir det besparingar genom dålig mat till patienterna, personalminskningar i vården, skolor med okvalificerade lärare, utan bibliotek och gymnastiksalar, samt skatteflykt.

På finansmarknaderna handlar regeringen tvärt om. Med planhushållningsnit uppmanar ministrar Borg och Norman bankerna att hålla inne utdelningar och bonusar, samtidigt som de kräver förstärkning av bankernas eget kapital, till och med över de krav som kommer från BIS i Basel. Kapitalet behöver byggas upp som en buffert inför framtida finanskriser, så att skattebetalarna i framtiden ska slippa lösa kriser för bankerna.

Samtidigt kritiseras bankerna för att ställa för höga lönsamhetskrav på verksamheten. Den bör sänkas, enligt ministrarna.

Så får då bankerna en skänk från riksbanken, genom den senaste räntesänkningen. Det möjliggjorde marginellt lägre finansieringskostnad för bankerna som kunde utnyttjas för att uppfylla regeringens krav på att förstärka det egna kapitalet. Men då ger sig ministrarna på de stora affärsbankerna i en attack som fick alla fyra att krypa till korset och motvilligt sänka också utlåningsräntorna.

Det enda man kan säga om regeringens nya planhushållning är att den är virrig och svårgenomskådad för att inte säga motsägelsefull, resultatet av ogenomtänkta utspel. Har den borgerliga regeringen gått in för privatkapitalism i offentliga verksamheter och fransk dirigism och planhushållning när det gäller bankerna?

Var finns kritiken? Är alla upptagna av Juholt?

Tyck till; mejla villy.bergstrom@telia.com

Mer läsning

Annons