Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorsport-krönika: Fenomenet Höljes

Annons

Höljes är en liten by i norra Värmland som enligt Wikipedia har 147 invånare. Byn ligger några mil från norska gränsen och befolkningen har minskat med 70 procent sedan 1960.

Men Höljes har något som få andra orter i Sverige har. En anläggning som varje år är skådeplats för en motortävling av världsklass.

Motorbanan ligger bredvid Klarälven och i år var det 39 800 människor som letade sig ut i skogen för att titta på rallycross-VM. 39 800 personer gör att Höljes för en helg är Värmlands näst största stad.

Vissa evenemang har det som gör att det blir ett måste för de intresserade. Svenska rallyt är ett sådant. Power Meet i Västerås ett annat. Höljes hör definitivt till den kategorin.

Övriga året är rallycross ingen stor publiksport i Sverige. SM-premiären i Skövde kördes inför ganska tomma läktare, vilket i sig är konstigt. Rallycross är en adrenalinstinn sport i rasande tempo där det hela tider händer saker på banan. Bilarna flyger, smäller ihop och accelererar galet fort. Täta, snabba, actionfyllda heat.

Vinnaren Mattias Ekström sade efteråt att vissa blir beroende av alkohol, andra blir beroende av adrenalinkickar. En helg i rallycrossbilen gav tillräckligt med adrenalin så att han klarar sig några veckor, berättade han.

För camparna i skogen runt banan är det snarare den andra substansen som är det primära. Det festas rejält i skogarna runt Höljes under rallycrossfesten. Det är allt från flådiga husbilar till tält och riktiga Hillbilly-ekipage som är så fula så det inte riktigt går att beskriva. Risiga husvagnar, soffor, fåtöljer... Allt finns efter det som kallas "Lyckliga gatan".

Något annat som också är ständigt närvarande är den välbekanta doften som kommer från baja-major i 30-gradig värme...

Höljes är ett fenomen som för andra året i rad slog publikrekord. Med den hype som är nu runt tävlingen och den svensk-norska dominansen i rallycross-VM känns det nästan givet att 40 000-gränsen kommer att passeras nästa år. I alla fall om vädret blir bra.

Sportsligt var det lite trist att Mattias Ekström inte fick fira segern på riktigt. Nu när det var tävlingsledningen som initierade utredningen om Timmy Hansens omkörning, varför avvaktades det inte med prisutdelningen? Det krävdes inte många sekunders granskning av filmmaterialet innan det gick att konstatera vad som hänt. Bilsporten behöver rensa upp i det här träsket. Merparten av de nästan 40 000 åskådarna åkte från banan i tron att Hansen vunnit. Så får det inte gå till.

En annan märklig detalj är att Mattias Ekström vann totalt utan att ha varit först över mållinjen i ett enda av helgens sex heat.