Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorsågskörkort retar skogsarbetare

– Jag har jobbat i skogen i 40 år och vet hur jag använder en motorsåg. Enligt mitt sätt att se är det viktigare att införa ett motorsågskörkort för folk i allmänhet.
Det säger skogsarbetaren Kjell Daniels i Leksand.

Annons

Från och med den första december i år skärper Arbetsmiljöverket kraven för arbete med motorsåg.

Alla som hanterar en sådan i jobbet måste hädanefter ha ett motorsågskörkort.

Detta har fått skogsarbetare Kjell Daniels i Leksand att reagera.

– Vi som jobbar i skogen har både erfarenhet och olika utbildningar för att klara av vårt jobb. Att hantera en motorsåg på ett säkert sätt är en del av vår vardag, säger Daniels.

Att lägga ut ytterligare pengar på ett motorsågskörkort tycker han är onödigt. Det kan dessutom bli mycket kostsamt för små entreprenörer då körkortsutbildningen kostar mellan fem och sju tusen kronor - beroende på vilken utbildare som anlitas.

– Det viktiga vore väl att se till att de så kallade vedbönderna och alla andra som hanterar en motorsåg endast ett par gånger om året - får en utbildning.

– Det är där de stora skaderiskerna finns, slår Daniels fast.

Enligt statistiken dör mellan fem och tio personer om året i skogsrelaterade olyckor i hela Sverige. Hur fördelningen är mellan privatpersoner och yrkesverksamma kan dock ingen säga.

Leif Södervall är instruktör vid Skogsstyrelsen och håller bland annat i motorsågsutbildningen vid Rankhyttans Herrgård utanför Falun.

Han tycker att de skärpta motorsågsreglerna är bra.

– Man får inte glömma att antalet skogsarbetare inte är speciellt stort i Sverige och att det finns fler yrkesgrupper som under 99 procent av sin arbetstid håller på med annat, men som ibland måste använda motorsåg, säger Södervall.

Vilka yrken är det?

– Det kan till exempel röra sig om kommunanställda, kyrkogårdsarbetare och elverkets personal.

Varför gäller körkortsbestämmelserna inte alla - även de så kallade vedbönderna?

– Det finns inget som hindrar att även de som använder motorsåg för privatbruk tar körkort och många gör också det redan i dag. Jag är medveten om att det är en hög kostnad, men kunskap och säkerhet blir allt viktigare för folk.

Den nya lagen träder i kraft den första december i år, men ska fasas in under två år - varför?

– Det är just för att till exempel skogsnäringen ska ha tid att utbilda sin personal om så behövs.

Har inte skogsnäringens personal redan den kunskapen?

– Jo, i de allra flesta fall.

Varför ska de då betala för ytterligare en utbildning?

– Det behöver de inte. Den som anser sig ha kunskapen som behövs kan beställa en "motorsågsuppkörning" utan att ta lektioner först.

Precis som när man tar körkort för bil består "motorsågsuppkörningen" av både teori och praktik och det finns olika nivåer på körkortet beroende på vilket arbete man har.