Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorklubb vill starta föreningarnas hus

Grangärde Rally & Racing Club har svårt att få ekonomin att gå ihop.
För att komma tillrätta med problemet har medlemmarna planer på att skapa ett "föreningarnas hus”.
– Vi som motorklubb orkar inte driva den här lokalen länge till. Vi mäktar inte med det längre, säger klubbens ordförande Thomas Lönnqvist.

Annons

Till en början hyrde Grangärde Rally & Racing Club lokalerna i Sunnansjö, men köpte stället för fem år sedan. Klubblokalen kostar dock mer än vad de klarar av, så nu har medlemmarna haft möte med Sunnansjö Byalag och andra föreningar i området.

– Det finns liksom inget alternativ, för det är vintrar och det är kallt. Bara driftskostnaderna vi hade för förra året var på 66 000 kronor, säger Thomas Lönnqvist och tillägger att underhållet inte är medräknat i den summan.

Klubbens kassör Leif "Biffen" Andersson nämner att de sliter med tävlingar, men ändå inte har några pengar över när de summerar. Han berättar att de till och med var på väg att gå i konkurs, men räddades av bidrag från kommunen.

– Annars hade vi inte överlevt, konstaterar han.

Lokalen är eluppvärmd och klubben skulle behöva få ner uppvärmningskostnaderna, men att installera en annan värmekälla har de inte heller råd med just nu.

De hyr ut lokalerna till intresserade och för tredje året i rad kommer ett gäng damer från en hantverksförening att hyra under tre sommarmånader. Det ger ett extra tillskott till kassan, men räcker inte.

– Det vore ju bedrövligt om lokalen blev såld till någon utomstående eftersom det är byns största lokal, säger byalagets ordförande Ulf Sjögren och tillägger:

– Så att det är vad vi gärna vill, att den ska vara kvar i byns ägo så att man kan nyttja den.

– Det är viktigt att de finns kvar lokalerna. Men det finns ingen möjlighet att vi orkar driva dem mer för byns räkning, menar Thomas Lönnqvist.

Därför föreslår nu motorklubben att dela lokalerna med föreningar och andra intressenter. Att flera av föreningarna redan har egna ställen ser de inte som ett hinder, för de kan ju behöva låna en större samlingslokal vid vissa arrangemang.

Klubblokalen är trots allt 300-400 kvadratmeter stor och rymmer 80 personer.

– Vill man hit och dansa då får man komma hit och dansa. Det är inte låst för några aktiviteter. Och här kanske man kan ha julfest för ungarna, föreslår Thomas Lönnqvist.

– Det är ju en utmärkt lokal på det viset för den ligger ju centralt, tillägger Ulf Sjögren.

Men först och främst vill de ha dit någon från kommunen med expertkunskaper som kan berätta vad det är som behöver åtgärdas på kåken.

– Så att man får ett ordentligt besked på hur mycket det kostar, säger Ulf Sjögren.

Fotnot: Nästa arrangemang som Grangärde RRC arrangerar är Grangärderallyt den 13 augusti.